Wil jij een gezonde levensstijl op het gebied van voeding?

Eigenlijk kunnen we wel stellen dat de eerste stap naar gezond eten makkelijker is dan je denkt. Als je namelijk weet wat je eet, dan ben je al een eind op de goede weg. In een eetschema gezonde levensstijl zullen dan ook niet snel voedingswaren staan met heel veel onbekende componenten.

Wat is gezond en wat niet?

Het is waarschijnlijk wel duidelijk dat een broodje frikadel met mayonaise niet tot de gezonde levensstijl voeding behoort. Maar wat je bijvoorbeeld misschien niet verwacht is dat ook bij fruit een kanttekening geplaatst moet worden. Ook al zit fruit vol met vitamines en vezels, er zitten bijvoorbeeld ook suikers in. En daar wil je ook niet te veel van binnen krijgen.

De juiste balans

Sommige mensen zien wat betreft voeding door de bomen het bos niet meer. Alles wat ze gezond lijkt, blijkt toch haken en ogen te hebben. Het belangrijkste is eigenlijk om een goede balans te vinden. Fruit eten en hiermee suikers binnenkrijgen is helemaal niet zo erg, als het maar in balans blijft met de andere voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Een expert kan je helpen met het ontwikkelen van een gezonde levensstijl voeding en die expert weet ook precies welk eetschema gezonde levensstijl bij jou past. Ieder mens is namelijk anders en sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer eiwitten nodig in hun voeding. Dat kan bijvoorbeeld een intensieve sporter zijn of iemand die zwaar werk verricht. Het is dus niet zo dat een standaard voedingsschema voor iedereen het meest gezonde resultaat oplevert.

Essentiële voedingsstoffen

Natuurlijk zijn er altijd bepaalde basis voedingsstoffen die ieder mens nodig heeft. We spreken hier wel over 50 verschillende voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond levensproces. De bekende vetten, koolhydraten en eiwitten zijn hier een onderdeel van. Maar ook tal van vitamines, mineralen en spoorelementen spelen een belangrijke rol bij een gezond eetschema. Een gezond eetpatroon is weer belangrijk voor de opbouw en reparatie van het lichaam, maar ook voor alle andere processen die zich in het lichaam afspelen. Sommige stoffen kan het lichaam niet zelf aanmaken of slechts in een kleine mate, dit worden de essentiële voedingsstoffen genoemd. Je kunt dus nog zo gezond eten, maar als je deze essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgt, kan dit toch gezondheidsproblemen opleveren. Vitamine D is bijvoorbeeld zo’n essentiële voedingsstof.

Weglaten is niet altijd gezond

Mensen zijn vaak geneigd om bijvoorbeeld vetten of koolhydraten te laten staan omdat deze voedingsstoffen volgens bepaalde diëten vaak de boosdoeners zijn. Toch heeft het lichaam ook deze voedingsstoffen nodig, als het maar in de juiste balans is. Zonder eiwitten, koolhydraten en vetten, stoffen die ook wel macronutriënten worden genoemd, kan het lichaam eigenlijk niet functioneren. Ze zijn de brandstof voor je lichaam. Voor een leek kan het soms lastig zijn om hier de juiste balans in te vinden, ook hier weet een expert precies wat nodig is om een gezonde levensstijl op het gebied van voeding aan te houden. Ga daarom nooit zelf experimenteren, maar vraag een deskundig advies om de juiste stappen te zetten op weg naar een gezond voedingsschema. Een diëtist is er niet alleen om af te vallen, de diëtist is een voedingsdeskundige die precies weet welke voedingsstoffen waardevol zijn voor jou en welke niet. De diëtist kan je helpen om te zorgen dat je weet wat je eet, wat het voor jou stukken makkelijker maakt om een gezonde levensstijl op het gebied van voeding aan te leren.

Informeer gewoon eens vrijblijvend naar de mogelijkheden bij een diëtist, samen is het een stuk eenvoudiger.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Superfood

Superfood

Superfood, een term die je waarschijnlijk ooit wel eens hebt gehoord. Wat zijn superfoods en waarom zijn ze zo populair? Voor iedereen die geïnteresseerd is

LEES VERDER »
Gezond bakken

Gezond bakken

Ben je jarig, is je dochter geslaagd of is er sprake van een andere festiviteit? Dan hoort daar uiteraard gebak of andere lekkernijen bij. Helaas

LEES VERDER »