FODMAP wetenschappelijk onderzocht
In het Martini Ziekenhuis in Groningen is vanaf 2013 bezig met onderzoek naar het effect van het FODMAP dieet. Er zijn gegevens bekend van 50 mensen met PDS, waarvan 38 vrouw zijn. Van deze groep zijn 2 deelnemers gestopt, maar van de overgebleven 48 bleek 84% matig tot veel minder klachten te hebben. Door herintroductie van de FODMAP’s kregen de onderzoekers beter zicht op welke FODMAP’s niet goed werden verdragen. Deze bevindingen komen overeen met internationale onderzoeken, waar tussen 70-87% van de deelnemers duidelijk minder klachten hadden na het volgen van het FODMAP beperkte dieet. Van belang is wel dat het dieet onder begeleiding van een ervaren diëtist wordt toegepast.
Wat doet de diëtist voor jou?
Het volgen van het FODMAP beperkt dieet begint met het weglaten van FODMAP rijke producten. Deze fase duurt 6 tot 8 weken. Je diëtist legt uit welke producten zijn toegestaan en welke niet. Ondanks de beperking zorgt de diëtist ervoor dat je toch volwaardig eet. Verder helpt de diëtist je met het lezen van etiketten.
Na de periode van het weglaten, ook wel eliminatie genoemd, worden de FODMAP’s één voor één weer toegelaten in je dieet. De diëtist geeft aan wat je weer mag eten en in welke hoeveelheden. Vaak is er bij PDS sprake van een overgevoeligheid voor één of meer van de groepen. Met hulp van de diëtist leer je welke en hoeveel FODMAP’s je wel kunt verdragen. Uit de praktijk komt naar voren dat als mensen op eigen houtje het FODMAP beperkt dieet volgen, dat ze te lang in de eliminatiefase blijven. Er wordt dan vaak onvolwaardig gegeten en dit kan ook tot klachten leiden.
Je diëtist is je voedingscoach
Als je je bij ons aanmeldt, plannen we binnen twee weken een intake. Tijdens de intake nemen we alle tijd om inzicht te krijgen in jouw situatie en gezondheid. Waar sta je nu en vooral: waar wil je naar toe? Wat zijn je doelen en behoeften, maar ook je beperkingen. Tijdens de intake nemen we je eetpatroon door: wat eet je, wanneer en hoeveel? We staan stil bij waarom je bepaalde keuzes maakt. Naast de voeding kijken we naar andere leefstijlfactoren: beweging, slaap en stress. Die factoren hebben ook invloed op je eetpatroon en gezondheid. Daarna maken we een advies op maat. Dit advies is praktisch, persoonlijk en voor jou haalbaar. Misschien zit je tijdens het eerste gesprek zelf nog vol vragen. We nemen de tijd om deze te beantwoorden. Tijdens de begeleiding coachen we je in haalbare stappen naar een gezondere leefstijl. Je diëtist adviseert en motiveert, ook als het even wat moeilijker gaat.
Je diëtist:
Je diëtist helpt jou op weg, zodat je leert hoe je gezond en prettig kunt leven en vitaal oud(er) kunt worden.