Hoge bloeddruk en voeding? De diëtist helpt
Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, komt bij ongeveer een kwart van de Nederlanders voor. Het hart knijpt zich samen en ontspant weer. Dit geeft een druk op de vaatwanden en dat is de bloeddruk. Als het hart zich samenknijpt, is er sprake van bovendruk (systolische bloeddruk). Als het hart zich ontspant, noemen we dit onderdruk (diastolische bloeddruk). We spreken over hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg (millimeterkwik). Mannen hebben vaker een hoge bloeddruk van vrouwen. Als je ouder wordt, neemt de bloeddruk toe.
Symptomen bij hoge bloeddruk
Vaak merk je niet dat je een te hoge bloeddruk hebt. Hoge bloeddruk is ook geen ziekte, maar wel een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Heb je al langere tijd hoge bloeddruk dan kunnen de volgende klachten voorkomen:
Wanneer heb je meer risico op een te hoge bloeddruk?
Niet iedereen heeft evenveel kans een te hoge bloeddruk te krijgen. Je loopt wel meer risico als je te maken hebt met één of meer van de volgende factoren:
De gevolgen van een langdurige hoge bloeddruk zijn ernstig. De bloedvaten staan voortdurend onder druk, waardoor de vaatwanden zich verdikken. De binnenkant van de vaatwanden worden daardoor nauwer, waardoor de bloeddruk nog meer toeneemt. Er kunnen hart- en vaatziekten ontstaan, zoals een hartinfarct of herseninfarct (beroerte).
Voeding- en leefstijltips bij hoge bloeddruk