Gezonde leefstijl tips

Een gezonde leefstijl is belangrijk. Je voelt je hier niet alleen prettiger bij, het kan ook allerlei kwalen en ziektes voorkomen. Met een gezonde leefstijl werk je aan een betere weerstand en vaak binnen een aantal weken merk je al verschil. Je voelt je niet alleen energieker, maar je bent ook minder vatbaar voor allerlei virussen. Daarnaast verklein je hiermee ook nog eens de kans op allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld kanker. Alleen dit al maakt het de moeite waard om je leefstijl een gezonde wending te geven. We zetten een aantal tips voor je op een rij voor een gezondere levensstijl.

Meer bewegen

Een gezonde levensstijl kan voor iedereen verschillend zijn, maar de basis is wel voor iedereen hetzelfde. Zo is bijvoorbeeld genoeg bewegen een van de gezonde leefstijl tips. Hoeveel je precies moet bewegen en de manier waarop, dat is weer voor iedereen anders. Het is echt niet zo dat iedereen die een gezonde leefstijl wil hanteren ineens moet gaan trainen voor een marathon. Soms zorgt een klein beetje meer bewegen al voor grote veranderingen. Neem bijvoorbeeld eens wat vaker de trap in plaats van de lift of zet iedere dag een bepaald aantal stappen. Ook voor mensen die moeilijk ter been zijn, zijn er nog steeds manieren om meer te bewegen. Je moet altijd voor een manier kiezen die bij jou past.

Gezonde voeding

Datzelfde geldt eigenlijk voor voeding. De gezonde leefstijl tips zijn ook van toepassing op wat je eet en drinkt. Het mag duidelijk zijn dat iedere dag heel veel vet eten of altijd heel eenzijdig eten niet echt goed voor een gezonde leefstijl is. Een gezond gewicht is ook belangrijk voor een gezonde levensstijl. Helaas is het niet zo dat als je gewicht prima is, je bestaande voedingspatroon ook automatisch past in een gezonde levensstijl. Er zijn genoeg mensen die heel slank zijn of diabetes hebben en toch ongezond eten. Het is altijd verstandig om hier eens met een voedingsdeskundige uit Den Haag, Enschede of in jouw specifieke regio naar te kijken. Zij weten precies wat je nodig hebt om een gezonde leefstijl te bereiken als het gaat om voeding.

Gewicht

Voor mensen met overgewicht is het zeker belangrijk om het huidige voedingspatroon eens onder de loep te leggen. Niet alleen om af te vallen, maar ook om te kijken hoe je toch lekker maar zeker ook gezond kunt eten. Al die crash-diëten klinken leuk, maar meestal passen ze beslist niet in een gezonde leefstijl. Daarbij zorgen ze vaak ook nog eens voor een jojo-effect en weeg je uiteindelijk na een aantal maanden nog zwaarder dan toen je begon met lijnen. Overgewicht verhoogt ook het risico op allerlei aandoeningen, dus dit is zeker een punt van aandacht als je wilt profiteren van het effect van een gezonde leefstijl. Een van de belangrijkste tip voor een gezonde leefstijl bij overgewicht is dus zeker een voedingsdeskundige raadplegen. Een ervaren diëtist kan je begeleiden en adviseren met het kiezen van gezonde maar toch smakelijk voeding. Zonder dat je hierbij voortdurend honger hoeft te hebben.

Ontspannen

Stress is ook niet goed voor een gezonde levensstijl. Trek dus regelmatig wat tijd uit voor ontspanning. Een momentje voor jezelf kan wonderen verrichten voor je geestelijke gesteldheid. Een heerlijke wandeling in de gezonde buitenlucht, lekker op de bank met een goed boek, een filmpje kijken of bijvoorbeeld leuke dingen doen met vrienden. Fijne sociale contacten zijn sowieso goed voor een gezonde levensstijl. Zorg ook dat je voldoende slaap krijgt. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Ontspannen met alcohol, tabak of drugs is geen goed plan. Hier wordt je lichaam zeker niet gezonder van, dus dat kun je beter laten staan.

Alles in balans

Wil jij een eerste stap zetten naar een gezonde leefstijl? Kijk eerst eens naar je voedingspatroon. Als je voeding aansluit op je behoeften en inspanningen, ben je prima in balans. Door te weten wat je eet, kun je ook bepalen hoeveel beweging je nodig hebt. Dus dan sluit alles mooi op elkaar aan. Maak een afspraak of vraag gewoon eens vrijblijvend wat de mogelijkheden zijn voor een deskundig voedingsadvies. 

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Lever ontgifting

Lever ontgifting

De lever is een complex orgaan dat niet te missen is in jouw lichaam. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met de lever

LEES VERDER »
moeilijke stoelgang

Moeilijke stoelgang

Een moeilijke stoelgang is een probleem dat velen van ons kennen. Het kan een ongemakkelijk en soms pijnlijk onderwerp zijn, maar het is belangrijk om

LEES VERDER »