Duurzaam, gezond en lekker eten, kan dat ook?

Paleo dieet

Duurzaamheid is belangrijk, er is geen ontkomen meer aan. De voetprint die de mens achterlaat op de aarde wordt steeds meer voelbaar. Het klimaat verandert, we hebben te maken met extreme weersomstandigheden, uitstervende diersoorten, biodiversiteit die afneemt en bepaalde grondstoffen raken op. Het is dus zeker wel belangrijk dat duurzaamheid een belangrijke rol gaat spelen en wel op allerlei verschillende vlakken.

Hoe draag je een steentje bij aan duurzaamheid?

Duurzaamheid beschermt namelijk onze natuurlijke omgeving wat ook erg belangrijk is voor onze ecologische en menselijke gezondheid. Duurzaam leven kan op verschillende manieren. Zo kun je in je woonomgeving duurzaamheid nastreven, door bijvoorbeeld zonnepanelen te nemen of groene stroom te gebruiken. Ook je lifestyle speelt een rol bij duurzaamheid. Minder plastic gebruiken en minder nieuwe spullen kopen draagt bij aan duurzaamheid. Ook de spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven geven door ze te verkopen of weg te geven, is een duurzaam plan. Dan is er nog de manier van reizen. Reis jij duurzaam? En wat denk je van je voeding? Duurzaam omgaan met voedsel is namelijk een van de grootste uitdagingen. Kiezen voor duurzame voeding is belangrijk en het is iets wat je makkelijk zelf kunt doen. Je hoeft alleen maar te kiezen voor duurzame voeding.

Kies duurzame voeding

Wist je dat de voedselproductie, voedselverspilling en de consumptie van voedsel een van de belangrijkste oorzaken is van het verlies van dier- en plantensoorten? Niet-duurzame landbouw is de grootste oorzaak van ontbossing. Bijna 70% van het zoete water op de wereld wordt gebruikt voor voedselproductie. De consumptie van vlees is bijna voor de helft verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Bij elkaar genoeg redenen dus om voor duurzame voeding te kiezen.

Afvallen of gezonder leven

Je kunt beginnen met minder dierlijke producten te kopen en meer groenten en fruit. Het liefste kies je natuurlijk voor biologische producten. Of leg een eigen moestuintje aan. Voordat je het weet heb je zonder al te veel moeite zelf tomaten, sperziebonen, wortels, courgettes of radijsjes gekweekt. En dit voedsel is nog supergezond ook. Ook als je wilt afvallen of gezonder leven zal een deskundige diëtist dit voedsel zeker aanraden.

Koop verstandig, verspil weinig

Het is ook verstandig om als je groente of fruit gaat kopen voor de seizoensproducten te kiezen. De kans dat deze groente of fruitsoorten uit een verwarmde kas komen, is dan een stuk kleiner. Koop ook het liefste lokaal om te voorkomen dat er veel transport en reisverkeer voor het aanleveren van duurzame voeding nodig is. Probeer ook zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Kook meer op maat en als je toch wat overhoudt, geef het dan weg of maak er een composthoop van. Ben je inmiddels een liefhebber geworden van veganistisch en vegetarisch eten? Er zijn tegenwoordig gelukkig steeds meer restaurants en cafés die dit op de kaart hebben staan.

Duurzaam eten met hulp van de diëtist

Wil jij je steentje bijdragen met duurzame voeding en je voetprint op de aarde verkleinen? Dan is er keus genoeg om toch lekker te eten. Zelfs als je aan het lijnen bent. Een ervaren diëtist kan je helpen om op basis van duurzame voeding toch een passend menu samen te stellen. Je hoeft echt niet alleen maar op onbespoten worteltjes te knagen om duurzaam en gezond bezig te zijn. Informeer gewoon eens vrijblijvend naar de mogelijkheden. Er is altijd een ervaren diëtist in de buurt, of je nu in Rotterdam, Tilburg of Utrecht woont.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Lever ontgifting

Lever ontgifting

De lever is een complex orgaan dat niet te missen is in jouw lichaam. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met de lever

LEES VERDER »
moeilijke stoelgang

Moeilijke stoelgang

Een moeilijke stoelgang is een probleem dat velen van ons kennen. Het kan een ongemakkelijk en soms pijnlijk onderwerp zijn, maar het is belangrijk om

LEES VERDER »