Wat is een ketogeen dieet?

afvallen lukt niet

Wat is keto dieet? Een ketogeen dieet is een dieet waar de focus ligt op het innemen van vetrijke voeding. Dit betekent dat je veel vetten eet, maar zo weinig mogelijk koolhydraten. Het dieet kent een erg rijke historie, aangezien het voor het eerst in de jaren ’20 van de vorige eeuw is ontwikkeld. Er zijn overeenkomsten te zien tussen een ketogeen dieet en een koolhydraatarm dieet zoals het bekende Atkins dieet.

Hoe komt het dat je afvalt van een ketogeen dieet?

Het weglaten van koolhydraten draagt voor een groot deel bij aan het verliezen van de nodige kilo’s. Je richt je vooral op het innemen van vetrijke en gezonde voeding, waardoor de insuline spiegel vanaf het eerste moment wordt verlaagd. Ook verbeter je je gevoeligheid voor insuline. Dit is het proces waar het dieet ook de naam aan te danken heeft. Je lichaam komt namelijk in ketose, waardoor het beter vet gaat verbranden.

Hoe werkt keto dieet?

Een keto dieet werkt doordat je simpele suikers, die je op een dagelijkse basis eet, links laat liggen. Een overschot aan simpele suikers zorgt er namelijk voor dat lichaamsvet toeneemt. Dat zie je vervolgens weer terug op de weegschaal. Kies je voor het volgen van een keto dieet, dan ervaar je de volgende voordelen:

De aanmaak van insuline wordt verminderd, waardoor de bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft.

Je eet meer eiwitten, wat zorgt voor een verzadigd gevoel voor een langere tijd.

Dankzij dit verzadigde gevoel eet je ook weer minder calorieën per dag.

De voornaamste energiebron zijn vetreserves. Dit zorgt er dus ook voor dat er meer lichaamsvet wordt verbrand.

Krijg je te maken met bepaalde bijwerkingen?

Het kan voorkomen dat je te maken krijgt met één of meerdere bijwerkingen. En dat is niet zo vreemd, want het lichaam moet wennen aan nieuwe ingrediënten die je inneemt en je neemt natuurlijk afscheid van simpele suikers. Hierdoor kan het zijn dat je minder energie hebt, meer hongergevoel, je kan misselijkheid, slaapproblemen, verminderde sportprestaties en spijsverteringsproblemen ervaren. Wil je deze problemen graag minimaliseren, dan is het een goed idee om in het begin te starten met een normaal koolhydraatarm dieet. Op deze manier laat je je lichaam alvast wennen aan het verbranden van meer vet. Daarna kun je net even wat makkelijker over gaan stappen op een keto dieet.

Eenvoudig en snel een afspraak maken

Wil je graag meer informatie of persoonlijk advies over het ketogeen dieet, maar weet je niet waar je terecht kunt? Onze diëtisten in Groningen, Gouda en Rotterdam helpen je hier graag bij. 

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Lever ontgifting

Lever ontgifting

De lever is een complex orgaan dat niet te missen is in jouw lichaam. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met de lever

LEES VERDER »
moeilijke stoelgang

Moeilijke stoelgang

Een moeilijke stoelgang is een probleem dat velen van ons kennen. Het kan een ongemakkelijk en soms pijnlijk onderwerp zijn, maar het is belangrijk om

LEES VERDER »