Mediterrane dieet 

Mediterrane dieet

Een van de populairste diëten van afgelopen periode is het Mediterrane dieet, maar wat houdt dit dieet precies in? Het Mediterrane dieet is afkomstig van het Middellandse Zeegebied. Het Mediterraanse dieet is afkomstig van de landen in de omgeving van het Middellandse Zeegebied. Namelijk de landen Spanje, Italië, en Griekenland. Deze landen bieden met betrekking tot het eten allemaal een waardevolle bijdragen aan de mediterraanse keuken. De landen in de omgeving van de Middellandse Zee maken deel uit van de blue zones, in deze landen is het bewezen dat mensen over het algemeen ouder worden. Dus wat is dan beter dan een dieet volgen die de mensen daar ook volgen? 

In deze blog kom jij er achter of het Mediterrane dieet bij jou past en hoe je het dieet het beste kan volgen. Daarnaast geven wij jou uitleg over wat er het beste in jouw dagmenu kan worden verwerkt en welke producten jij op jouw boodschappen lijstje moet zetten! Ben jij op zoek naar een diëtist in de buurt? Samen Sterk heeft een diëtisten locatie in Groningen waar wij jou graag helpen! 

 

Wat is het Mediterrane dieet? 

Het Mediterrane dieet bestaat uit producten uit de Mediterrane keuken. Het leunt op verschillende producten uit deze streek, denk hierbij aan zeevruchten, verse producten, volkoren, noten en zaden. Daarnaast komt tijdens het dieet rood vlees en sterk bewerkte voeding weinig voor. Tijdens het dieet spelen plantaardige en pure voeding dus echt een hoofdrol! 

Hierbij haal je alle voedingsstoffen uit de producten die in bovenstaande tekst zijn genoemd. Denk hierbij aan de gezonde vetten die je uit olijfolie, vette vis en gezonde noten haalt. Daarnaast vul je deze voedingsstoffen aan met mediterraanse groenten uit de streek, denk hierbij aan typische groenten die uit de mediterraanse streek komen. Zoals aubergine, boerenkool en courgette. Daarnaast haal je de gezonde, volkoren granen uit volkoren pasta’s en brood. Verder vul je dit dieet aan met vers fruit voor tussendoor. Op deze manier zorg je er voor dat je jouw voedingsstoffen via verschillende voedingsbronnen binnen krijgt. 

 

Waarom wordt er gekozen voor het Mediterrane dieet? 

Het zal misschien wat gek klinken dat veten uit olijfolie worden aangeraden in dit dieet, het zijn namelijk erg vette producten waarvan je in eerste instantie kan denken dat het niet thuis hoort in een dieet. Maar tijdens dit dieet wordt er alleen de focus gelegd op natuurlijke oververzadigde vetten. Deze vetten helpen om het hart gezond te houden en het slechte cholesterol te verlagen! 

 

Maar waarom wordt er gekozen voor het Mediterrane dieet? Zoals gezegd zijn de landen in het mediterraanse gebied, landen die in de blue zone vallen. Dit zijn landen waar de mensen over het algemeen ouder worden. Daarnaast hebben de voedingsstoffen in het dieet een positief effect op je lichaam en kan het ervoor zorgen dat jouw gezondheid er op vooruit gaat. Dat is natuurlijk een zeer positieve reden om te starten met het Mediterrane dieet.

Wat opvalt in het dieet is dat er weinig dierlijke eiwitten gebruikt. Dierlijke eiwitten kan je terugvinden in rood vlees of zuivel producten. Een hoger inname van rood vlees kan de kans vergroten op darm kanker. Daarnaast tonen wetenschappers ook aan dat plantaardige eiwitten gezonder zijn voor je hart en bloedvaten dan dierlijke eiwitten. Nog een reden om te starten met het Mediterrane dieet! Vind jij het lastig om een dieet te vinden die bij jou past? Kom naar een van onze diëtisten locaties in jouw omgeving! Kom naar onze diëtisten locatie in Zwolle

 

De voor- en nadelen van het Mediterrane dieet!

Aan het dieet zitten, net zoals andere diëten, voor- en nadelen aan verbonden. Het is belangrijk om bewust te zijn van de verschillende voor- en nadelen die bij dit dieet komen kijken voordat je start. Op deze manier weet je zeker dat je alles hebt afgewogen en kom je er achter welk dieet het beste bij jou past! 

De verschillende voordelen die bij het dieet horen komen voort uit de voedingsstoffen en de resultaten die het dieet biedt. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke vetten, volkoren granen en groenten uit de streek. Dit zorgt er voor dat jouw dieet anders is dan de meest voorkomende diëten wanneer je kijkt in Nederland. 

Daarnaast kunnen er een aantal nadelen optreden die je mogelijk al gewend bent van andere diëten, maar die ook zeker kunnen voortkomen bij dit dieet. Om bewust te zijn van de nadelen die er aan het dieet mogelijk verbonden kunnen zitten kan jij afwegen of je het de mogelijke voordelen waard vindt! 

 

De voordelen voor jou op een rijtje – Mediterrane dieet

Wetenschappers kwamen erachter dat mensen die aan de Middellandse Zee worden minder hartziekte hadden en een langere levensverwachting. Dit is een interessante uitkomt van een onderzoek en daarom zijn ze ook verder gaan onderzoeken waar dit mogelijk vandaan kwam. Hier is toen verder gekeken naar de eetpatronen van deze mensen en toen kwamen ze uit het ‘Mediterrane dieet’. Maar welke voordelen zitten er precies aan verbonden? 

  • Hartziekten: Er is in 2018 een onderzoek gedaan naar het mediterrane dieet waarbij uit kwam dat mensen die het dieet volgen 33% minder kans hadden op hartziekten en 25% minder kans op sterfte door hartziekten
  • Diabetes: In dezelfde analyse kwam naar voren dat 17% lagere diabetes percentages door het volgen van het mediterrane dieet
  • De ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer: De ziekte van Parkinson en Alzheimer zijn een van de meest voorkomende ziekten bij oudere mensen. De analyse gaf aan dat 12 tot en met 21% minder kans had op de bovengenoemde ziekten door het volgen van het mediterrane dieet. 
  • Depressie: Er is een verband gevonden tussen het hebben van een depressie en het volgen van het mediterrane dieet. Hierbij kwam er uit dat wanneer het mediterrane dieet werd gevolgd er een verlaagde kans was op een depressie. 
  • Voorkomen van kanker: Zoals al eerder in deze tekst vermeld is rood vlees en onbewerkt rood vlees een grote oorzaak van het krijgen van kanker. Dit speelt een grote rol bij het Mediterrane dieet. 
  • Controle over je gewicht: Een andere prettige reden waarom mensen kiezen voor het mediterrane dieet is dat er weer controle komt over het gewicht. Doordat je enkel natuurlijke producten gebruikt heb je sneller een voldaan gevoel wat er voor zal zorgen dat je minder calorieën inneemt. 

 

De nadelen van het Mediterrane dieet 

Hoewel in bovenstaande tekst een aantal prettige voordelen zijn benoemd, zitten er, net zoals aan ieder ander dieet, wat nadelen aan verbonden. Deze nadelen hebben met name betrekking op het volgen van een dieet in het algemeen. Wij lichten de nadelen kort voor je toe. Ben jij benieuwd naar de nadelen? Kom naar onze diëtisten locatie in Almere, wij helpen jou graag verder!

  • Veel vetten: In het mediterrane dieet komen veel onbewerkte vetten naar boven, ook wel natuurlijk vetten. Wanneer jouw doel is om af te vallen kan dit er ook voor zorgen dat jouw vet percentage naar boven gaat wanneer je dit niet gewend bent.
  • Het innemen van voldoende vitaminen: Het is enorm belangrijk wanneer je gaat diëten dat je er voor zorgt dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Het kan voorkomen dat je te weinig vitamines binnen krijgt en dit is in geen enkele situatie gezond. 
  • Volhouden van een dieet: Het kan voor sommigen enorm lastig zijn om een dieet goed vol te kunnen houden. Het is belangrijk, wanneer je de gewenste voordelen wil bereiken, het dieet consequent vol te houden. 

 

Het dagmenu van het Mediterrane dieet!

Het kan soms lastig zijn om te bedenken hoe het dieet er daadwerkelijk uit gaat zien. Welke voedingstoffen kan je inzetten en hoe maak je met deze voedingstoffen lekkere gerechten klaar? Geen zorgen! Wij geven jou graag een dag menu zodat jij een beeld kan krijgen van het Mediterrane dieet. 

Ontbijt

Begin je dag met een Griekse yoghurt met aardbeien en haver, zorg ervoor dat je dit niet te vaak eet want de hoeveelheid zuivel in het dieet is beperkt. 

Lunch 

Als lunch kan je een volkoren brood kopen met gegrilde groentes. Denk hierbij aan een aubergine en paprika, garneer deze sandwich met wat natuurlijke olijfolie. 

Avondeten 

Voor het avondeten kiezen we voor een gestoomde zalm met volkoren rijst en groentes. Kies groentes die jij lekker vindt en vindt passen bij het gerecht! 

Snack

Als snack kan je ervoor kiezen om wat fruit te eten of een handje nootjes. 

 

Het mediterrane dieet met Samen Sterk – Samen diëten 

In deze blog ben je erachter gekomen waar het Mediterrane dieet voorstaat en welke voedingsstoffen belangrijk zijn in dit dieet. Daarnaast komt er aanbod welke voordelen komen kijken bij het dieet en met welke mogelijke nadelen je te maken kan krijgen. Vind jij het lastig om een dieet te vinden die echt bij jouw doelen past? Samen Sterk helpt jou om samen een dieet samen te stellen die past bij jouw voorkeuren. Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen doen? Neem dan contact op met Samen Sterk

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Superfood

Superfood

Superfood, een term die je waarschijnlijk ooit wel eens hebt gehoord. Wat zijn superfoods en waarom zijn ze zo populair? Voor iedereen die geïnteresseerd is

LEES VERDER »
Gezond bakken

Gezond bakken

Ben je jarig, is je dochter geslaagd of is er sprake van een andere festiviteit? Dan hoort daar uiteraard gebak of andere lekkernijen bij. Helaas

LEES VERDER »