Goede vraag: wat is een diëtist?

De link tussen een dieet en een diëtist is snel gelegd. Maar vervolgens wordt een dieet vaak geassocieerd met afvallen, terwijl je ook in andere situaties met een dieet te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je de diagnose diabetes krijgt, geconfronteerd wordt met een voedselallergie, of als je intensief aan het sporten bent. Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding, een specialist die precies weet welke voeding jouw lichaam nodig heeft in verschillende situaties. Daarom krijg je van de diëtisten van Samen Sterk een persoonlijk en deskundig dieetadvies dat is afgestemd op jouw situatie en wensen.

Wat doet een diëtist?

Natuurlijk kun je zelf een poging doen om af te vallen met het dieet dat op dat moment ‘in’ is, of op internet informatie opzoeken over de beste sportvoeding. Dan hou je echter geen rekening met het feit dat ieder mens, en dus ieder lichaam, uniek is en anders reageert op voeding. Onze deskundige diëtisten doen dit wel en dit begint al bij de intake. Tijdens het eerste gesprek vraagt een diëtist je onder andere naar je leefstijl en wat je doel is. Dit kan bijvoorbeeld afvallen zijn, maar ook het onder controle krijgen, verminderen of voorkomen van gezondheidsklachten. Ook vraagt de diëtist naar je huidige voedingspatroon en worden er lichaamsmetingen verricht. Verder bespreken jullie de bekende ‘beren op de weg’. Zijn er moeilijkheden die je voorziet bij het volhouden van het dieet? Dankzij al deze brokjes informatie komt de diëtist tot een advies op maat waarmee je aan de slag gaat. Na een paar weken kom je terug bij de diëtist en bespreken jullie hoe het gegaan is. Ben je tegen moeilijke situaties aangelopen, vind je het lastig om lekkere maaltijden te koken die in het dieet passen, of voel je je eigenlijk al een beetje beter? Je zult merken dat doordat je begeleiding krijgt van een professional, het dieet veel makkelijker vol te houden is.

Verschil tussen diëtist en gewichtsconsulent

Nu de vragen ‘wat is een diëtist’ en ‘wat doet een diëtist’ zijn beantwoord, kijken we nog even naar het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent/voedingstherapeut/personal trainer. Belangrijk om te weten is dat niet iedereen zich diëtist mag noemen, want het is een beschermde titel. Wel mag iedereen (tot op bepaalde hoogte) advies over voeding geven. Bij een erkende diëtist weet je echter zeker dat je in goede handen bent, want alleen mensen die de 4-jarige opleiding Voeding en Diëtetiek hebben gevolgd, mogen zich diëtist noemen. Tijdens deze opleiding komen allerlei onderwerpen aan bod: van voeding bij een medische behandeling tot gedragsverandering. In principe is de afspraak dat gewichtsconsulenten alleen gezonde mensen die te kampen hebben met overgewicht mogen behandelen. Als er sprake is van andere aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziektes, dan moet de gewichtsconsulent doorverwijzen naar een diëtist.

Ook deskundig advies van een diëtist krijgen?

De diëtisten van Samen Sterk houden praktijk in heel Nederland. Van Groningen tot Middelburg en van Ittervoort tot Zaandam. Zo is er altijd een diëtist bij jou in de buurt te vinden. Stel het niet langer uit en zet vandaag de eerste stap naar een gezondere levenswijze. Maak een afspraak en ervaar zelf wat onze diëtist voor jou kan betekenen!

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Superfood

Superfood

Superfood, een term die je waarschijnlijk ooit wel eens hebt gehoord. Wat zijn superfoods en waarom zijn ze zo populair? Voor iedereen die geïnteresseerd is

LEES VERDER »
Gezond bakken

Gezond bakken

Ben je jarig, is je dochter geslaagd of is er sprake van een andere festiviteit? Dan hoort daar uiteraard gebak of andere lekkernijen bij. Helaas

LEES VERDER »