Dieet bij diabetes

Dieet bij diabetes

Een dieet kan bij diabetes een handig hulpmiddel zijn om hoge bloedsuiker te voorkomen. Dankzij de juiste voeding kun je gewoon gezond leven. Door middel van een dieet kan een hoge bloedsuikerspiegel voorkomen worden. Maar wat houdt gezonde voeding bij diabetes precies in? Wat moet je wel eten en drinken en wat wordt afgeraden? Lees verder voor meer informatie.

Wat is diabetes?

Volgens het Diabetes Fonds hebben in totaal 1,2 miljoen Nederlanders diabetes. Diabetes, ook wel suikerziekte, is een aandoening die te maken heeft met insuline. Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1, maakt je alvleesklier geen insuline aan. Bij diabetes type 2 maakt je alvleesklier nog wel insuline aan, maar reageert je lichaam er niet goed op.

In een normale situatie, houdt insuline je bloedsuiker of bloedglucose op peil. Bij mensen met diabetes gebeurt dat niet en krijg je snel een verhoogde bloedsuiker. Dit heeft een negatief effect op je gezondheid.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Als diabetes niet behandeld wordt of als je je voedingspatroon niet aanpast, verhoog je het risico op gezondheidsklachten. Het gevolg van een hoge bloedsuikerwaarde is bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Met de juiste voeding kunnen de gevolgen van diabetes type 1 en 2 beperkt worden. Voor voedingsadvies of een gezond dieet kun je terecht bij professionals.

Gezonde voeding 

Als je diabetes hebt, is het belangrijk om gezond te eten. Door gezonde voeding houd je jouw bloedsuiker op peil. Je kunt ervoor kiezen om zelf een dieet te volgen, of om voedingsadvies te vragen bij een diëtist. Wat is het voedingsadvies voor mensen met diabetes? Er zijn voedingsmiddelen die goed voor je zijn, maar ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden: 


  • Eet gevarieerd: eet niet constant hetzelfde.
  • Wissel af met vis, vlees, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Eet vers en onbewerkt voedsel, zoals groenten en fruit, noten en vis.
  • Neem zuivel producten, bijvoorbeeld melk en yoghurt.
  • Bak je producten in zachte of vloeibare oliën en vetten.
  • Vermijd producten met verzadigde vetten. 
  • Vermijd producten waar suikers aan zijn toegevoegd, zoals gebak, frisdrank en saus.

Welke diëten zijn er voor diabetes?

Er zijn verschillende diëten die je kunt volgen om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Welk dieet het meest geschikt is voor jou, hangt af van je huidige leefstijl en voorkeuren. Hieronder geven we enkele voorbeelden van verschillende diëten bij diabetes.

Mediterraan dieet

Een Mediterraan dieet is gebaseerd op het voedingspatroon dat mensen volgen in landen die aan de Middellandse Zee grenzen. Dit houdt in dat je veel verse groenten en fruit eet, peulvruchten, noten, olijfolie, gevogelte en vis. Het is wel belangrijk dat je witte pasta en pizza vermijdt. Ga liever voor volkoren pasta. Daarnaast is het belangrijk de inname van producten die rijk zijn aan vet en/of suiker te beperken.

Koolhydraatbeperkt dieet

Voor sommige mensen met diabetes helpt het om minder voeding met koolhydraten te eten. De koolhydraten die je wél eet, krijg je uit gezonde etenswaren, zoals peulvruchten, groenten, fruit en volkoren graanproducten. Je eet minder producten met suiker en zetmeel. Let wel op: als je bloedsuikerverlagende medicijnen slikt, moeten die aangepast worden op je nieuwe dieet. Als je SGLT2-remmers slikt, is het heel belangrijk voor je gezondheid dat je niet direct je koolhydraatinname extreem beperkt. Dit is gevaarlijk. Overleg dus zeker met een specialist.

De volgende producten bevatten veel koolhydraten 

 

  • Brood
  • Aardappelen
  • Rijst
  • Pasta
  • Linzen
  • Bonen
  • Fruit
  • Zuivelproducten
  • Frisdrank
  • Vruchtensap
  • Snoep
  • Koek

Er is een onderscheid tussen langzame en snelle koolhydraten.

Langzame koolhydraten

Het lichaam heeft langer de tijd nodig om producten met langzame koolhydraten te verteren tot bloedsuiker. Bij dit soort koolhydraten stijgt de bloedsuiker langzamer en blijft deze daardoor stabieler. Langzame koolhydraten zitten vaak in onbewerkte producten, zoals volkoren pasta, havermout, groenten en peulvruchten

Snelle koolhydraten 

Door producten met snelle koolhydraten stijgt je bloedsuiker snel. Bewerkte producten bevatten vaak snelle koolhydraten, denk aan snoep, frisdrank, taart en suiker. Neem niet te veel van deze producten. 

Ketogeen dieet

Een ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet. Dit is een “strengere” variant van het koolhydraatbeperkt dieet. Hierbij eet je namelijk maximaal 50 gram koolhydraten per dag. In plaats van koolhydraten, haal je jouw energie uit vetten en eiwitten. Bij dit strenge dieet is het ook erg belangrijk dat je een specialist inschakelt, omdat je nog wel voldoende gezonde voedingsstoffen binnen moet krijgen.

Vegetarisch of veganistisch dieet

Bij een vegetarisch dieet eet je geen vlees en vis.Het veganistische dieet is strenger. Dan eet je ook geen vlees en vis, maar je ziet ook af van alle dierlijke producten, zoals zuivelproducten en eieren. In plaats daarvan eet je bijvoorbeeld peulvruchten, noten en sojaproducten voor eiwitten, zoals tofu. Hierbij is het nogmaals belangrijk dat je nog wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Samen Sterk voorziet je van voedingsadvies bij diabetes

Bij veranderingen in je dieet, zeker als je diabetes hebt, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Anders veroorzaakt het wellicht meer nadelen dan voordelen. Bij Samen Sterk brengen we je graag in contact met een specialist die je voorziet van persoonlijk voedingsadvies en een dieet bij diabetes. Wij hebben contacten met specialisten in heel Nederland die je graag helpen. Plan online jouw gratis kennismaking in.Door middel van een dieet kan een hoge bloedsuikerspiegel voorkomen worden. Maar wat houdt gezonde voeding bij diabetes precies in? Wat moet je wel eten en drinken en wat wordt afgeraden? Lees verder voor meer informatie over een dieet bij diabetes.Volgens het Diabetes Fonds hebben in totaal 1,2 miljoen Nederlanders diabetes. Diabetes, ook wel suikerziekte, is een aandoening die te maken heeft met insuline. Er zijn twee soorten diabetes: diabetes type 1 en type 2. Bij diabetes type 1, maakt je alvleesklier geen insuline aan. Bij diabetes type 2 maakt je alvleesklier nog wel insuline aan, maar reageert je lichaam er niet goed op. 

 

In een normale situatie, houdt insuline je bloedsuiker of bloedglucose op peil. Bij mensen met diabetes gebeurt dat niet en krijg je snel een verhoogde bloedsuiker. Dit heeft een negatief effect op je gezondheid.

 

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten