Cholesterol arm dieet: een gezonde en verantwoorde keuze

Cholesterol verlagen

Het cholesterolgehalte in je bloed heeft veel invloed op je gezondheid. Te veel cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je cholesterolgehalte onder controle te houden. Een cholesterolarm dieet kan je hierbij helpen. Maar wat is een cholesterolarm dieet en voor wie is het bedoeld? In deze blog gaan we je alles over een cholesterol arm dieet zodat jij aan het eind weet wat het precies inhoudt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan!

Wat is een cholesterolarm dieet en voor wie is het?

Cholesterol is een vetachtig stof die door je lichaam wordt aangemaakt. Het is essentieel dat je cholesterolgehalte in balans is. Als je een overschot aan cholesterol in je bloed hebt, kan dit zorgen voor zware gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Een cholesterolarm dieet is bedoeld om het cholesterolgehalte in je bloed naar beneden te laten zakken. Het is vooral bedoeld voor mensen die een verhoogd cholesterolgehalte hebben.

Waarom een cholesterolarm dieet?

Bij Samen Sterk in Amsterdam hebben we genoeg ervaring met de werking van cholesterol in je lichaam. Als je teveel cholesterol binnen krijgt, kunnen de vetten zich ophopen in je bloedvaten. Je hebt om die reden een dieet dat je helpt je cholesterolgehalte te verlagen. Een cholesterolarm dieet bevat voedingsmiddelen die helpen je cholesterol te verlagen. Hierdoor kan je risico op hart- en vaatziekten verminderen. Een cholesterolarm dieet bevat veel onverzadigde vetten, vezels en veel groente en fruit. Ook magere zuivelproducten, peulvruchten en plantaardige oliën worden aanbevolen als onderdeel van een cholesterolarm dieet. Je kan nog wel koffie drinken, maar het liefst ongefilterd.

Verzadigde en onverzadigde vetten in een cholesterolarm dieet.

Er zijn twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn vetten die je in dierlijke producten, volle melkproducten, vlees en oliën zoals kokosolie vindt. Onverzadigde vetten zijn vetten die je voornamelijk in plantaardige oliën, avocado’s, noten en vis vindt. Verzadigde vetten kun je het beste verruilen door onverzadigde vetten als je een cholesterolarm dieet volgt.

In welke producten zitten veel verzadigde vetten?

Verzadigde vetten zitten in de volgende producten: 

 • Vlees 
 • Boter
 • Volle melkproducten
 • Harde margarine 
 • Kook en bakvet 
 • Gebak en koek 
 • Fast food

In welke producten zitten veel onverzadigde vetten?

Onverzadigde vetten zitten in de volgende producten:

 • Olijfolie 
 • Zonnebloemolie 
 • Avocado 
 • Noten 
 • Vis

De schijf van 5 en cholesterol

De schijf van 5 is de basis voor het verlagen van je cholesterolgehalte. In de schijf van 5 staan gezonde voedingsmiddelen die je kunt eten om je cholesterol te verlagen. In de schijf van 5 vind je ook eten met niet te veel verzadigd vet.

Wat mag ik eten tijdens een cholesterolarm dieet?

Als je een cholesterolarm dieet volgt, dan mag zijn er een aantal producten wat je zeker mag eten. Hieronder zullen we een paar producten uitlichten die passen in een cholesterolarm dieet.

Magere zuivelproducten

Magere zuivelproducten zoals magere yoghurt, mager beleg en magere kwark bevatten minder verzadigde vetten. Als je een cholesterolarm dieet volgt is het essentieel om magere zuivel te eten

Drink zo min mogelijk ongefilterde koffie

Koffie bevat cafeïne, maar ook ongefilterde koffie bevat veel verzadigde vetten. Kies daarom voor zo min mogelijk ongefilterde koffie als je een cholesterolarm dieet volgt.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals linzen en erwten bevatten veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je cholesterolgehalte verlaagd wordt. Kies om die reden af en toe voor peulvruchten als je een cholesterolarm dieet volgt.

Vezels

Vezels helpen je cholesterolgehalte omlaag te halen. Kies om die reden voor vezelrijke producten, zoals groente, fruit, volkorenbrood, volkorenpasta en havermout.

Plantensterolen

Plantensterolen zijn stoffen die je in plantaardig voedsel vindt, zoals avocado’s, olijfolie, noten en vezelrijke producten. Plantensterolen helpen je cholesterolgehalte te verlagen. Er zijn ook supplementen met plantensterolen, maar deze worden niet aangeraden als je een cholesterolarm dieet volgt.

Cholesterol en leefstijl

Naast het eten van gezond eten, hebben ook andere dingen invloed op je cholesterolgehalte. Bewegen, stress en roken hebben allemaal invloed op je cholesterolgehalte. Daarom is het essentieel om ook je dagelijks leven te veranderen als je een cholesterolarm dieet volgt.

Ik wil starten met een cholesterolarm dieet!

Een cholesterolarm dieet is een gezonde en verantwoorde keuze om je cholesterolgehalte te verlagen. Je kunt er niet alleen je cholesterol mee verlagen, maar ook je risico op hart- en vaatziekten verminderen. Wil je starten met een cholesterolarm dieet? Neem dan contact op met Samen Sterk. Wij bieden persoonlijke oplossingen voor mensen die een cholesterolarm dieet willen volgen of op andere manier willen afvallen. Wij helpen je graag met gezond afvallen. Dit doen wij door het maken van een persoonlijk voedingsplan. Samen realiseren we jouw gewichtsverlies doelen

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Lever ontgifting

Lever ontgifting

De lever is een complex orgaan dat niet te missen is in jouw lichaam. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met de lever

LEES VERDER »
moeilijke stoelgang

Moeilijke stoelgang

Een moeilijke stoelgang is een probleem dat velen van ons kennen. Het kan een ongemakkelijk en soms pijnlijk onderwerp zijn, maar het is belangrijk om

LEES VERDER »