Starten met het 1 op 1 dieet? Samen Sterk helpt!

1 op 1 dieet

Het 1 op 1 dieet is ontwikkeld door Dr. Alan Howard en Ian McLean-Baird, het komt oorspronkelijk uit Engeland en heet ook wel het Cambridge dieet. Bij het 1 op 1 dieet worden maaltijdvervangers ingezet om af te vallen. Het dieet bestaat uit 7 stappen, waarin je een gezonde levensstijl aanleert. Tijdens het proces heb je 1 op 1 begeleiding. Meer weten? Lees dan snel verder. 

Wat is het 1 op 1 dieet? 

Het 1 op 1 dieet bestaat uit een stappenplan waarmee geleidelijk gewone voeding wordt geïntroduceerd en maaltijdvervangers worden afgebouwd. Tijdens het bereiken van je ideale gewicht leer je wat een gezond eetpatroon is. Voorbeelden van maaltijdvervangers zijn soep, shakes en smoothies. Het proces doorloop je gelukkig niet alleen. Dit doe je samen met een daarvoor opgeleide consulent. 

Het 1 op 1 dieet: hoe werkt het? 

Hoe werkt dat 1 op 1 dieet dan? Dat leggen we nu aan je uit. Het 1 op 1 dieet bestaat uit 7 stappen. In al deze stappen wordt aandacht besteed aan voeding, mind en beweging. 

Stap 1: De Basis

De basis voor het 1 op 1 dieet wordt gelegd. Tijdens deze stap is het de bedoeling dat je 3 maaltijdvervangers op een dag neemt. Je mag verder geen groente, eiwit, zuivel, fruit, graan of pasta eten.  

Stap 2: Basis Aanvullen

De drie maaltijdvervangers worden nu aangevuld met groente, eiwit en zuivel. 

Stap 3: Fruit

Je mag nu ook fruit toevoegen aan je voedingsschema 

Stap 4: Eetpatroon 

Je eetpatroon begint vanaf deze stap weer wat normaler te worden. In plaats van drie maaltijdvervangers stap je over op 2 maaltijdvervangers. 

Stap 5: Koolhydraten

Deze stap is bijna hetzelfde als stap 4. Tijdens deze stap komt er alleen bij dat je een extra portie graanproducten mag eten. In deze stap gaat het niet om gewichtsverlies, maar gaat het erom dat je lichaam went aan grotere hoeveelheden koolhydraten 

Stap 6: Maaltijdvervanger afbouwen

Vanaf deze stap eet je nog maar één maaltijdvervanger 

Stap 7: Extra Portie

Bijna hetzelfde als stap 6, je mag nu nog een extra portie fruit en een extra portie aardappelen, pasta of rijst toevoegen. 

Tijdens het proces ligt de focus niet op het tellen van calorieën, maar op het aanleren van de juiste portiegroottes. 

Samen met je consulent wordt bepaald in welke stap je instroomt en wanneer je klaar bent voor the next step. Elke stap wordt minimaal 2 weken gevolgd zodat het lichaam kan wennen aan de verandering. 

Wil jij starten met het 1 op 1 dieet in omgeving Zwolle? Dat kan! Onze diëtisten staan voor je klaar. 

Het 1 op 1 dieet en de schijf van vijf 

Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen tussen het 1 op 1 dieet en de schijf van vijf. Zo is er in het begin een groot verschil tussen de dagelijkse aanbeveling voedingsvezels van de schijf van vijf en de voedingsvezels die je binnenkrijgt met het 1 op 1 dieet. Daarnaast staan de maaltijdvervangende producten niet in de schijf van vijf. 

Het voedingspatroon in de laatste stap van het 1 op 1 dieet komt voor een groot deel overeen met de aanbevelingen uit de schijf van vijf: 250 gram groenten, 2 stuks fruit en een handje ongezouten noten. Ook de aanbevelingen voor vlees, vis, en peulvruchten van de schijf van vijf komen overeen met stap 7 van het 1 op 1 dieet. Er is wel een verschil in aanbevelingen als het gaat over melk, melkproducten en graanproducten. Het 1 op 1 dieet beveelt een kleinere portie van deze voedingsstoffen aan dan de schijf van vijf. 

Wat zegt het 1 op 1 dieet over bewegen? 

Het 1 op 1 dieet kijkt niet alleen naar voeding, het houdt zich ook bezig met beweging. Het 1 op 1 dieet adviseert om beweging rustig op te bouwen. Tijdens de eerste stap wordt geadviseerd om vooral te focussen op voeding en niet te veel op bewegen, anders wordt er te veel tegelijk opgepakt. Je mag in deze stap wel wandelen. Uiteindelijk wordt er opgebouwd naar 1 uur matig intensieve beweging per dag en 3 keer zwaar intensieve beweging per week. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hardlopen, zwemmen, fietsen. Bij Samen Sterk Groningen weten we alles over beweging en het 1 op 1 dieet!

Heeft het 1 op 1 dieet ook nadelen? 

Er zitten ook een aantal nadelen aan het 1 op 1 dieet. Mensen om je heen die niet deelnemen aan het 1 op 1 dieet, eten geen maaltijdvervangers maar gewoon normale maaltijden. Hierdoor kan je in verleiding komen. Ook als je bijvoorbeeld gaat koken voor je gezin, maar jij hier niet van mag mee eten, kan dit lastig zijn. Daarnaast kan de overgang van maaltijdvervangers naar normale maaltijden lastig zijn. Zo ga je van een makkelijke en snelle maaltijd naar een gezonde en volledige maaltijd die een stukje meer tijd in beslag neemt. Tot slot zijn de kosten van maaltijdvervangers erg hoog, hierdoor is het 1 op 1 dieet aan de prijzige kant. 

Je eigen consulent 

Tijdens het gehele proces word je begeleid door je eigen consulent. Bij hem of haar kun je terecht met al je vragen en onduidelijkheden. Daarnaast geeft de consulent advies over wat je het beste kunt eten en wat je het best kan overslaan. Bij Samen Sterk zijn al onze diëtisten gecertificeerd, hierdoor krijg je altijd de juiste begeleiding. Woon je in omgeving Enschede en ben je geïnteresseerd in het 1 op 1 dieet? Klik dan hier voor meer informatie. 

Starten met het 1 op 1 dieet? Samen Sterk staat voor je klaar!

Bij Samen Sterk helpen we jou graag om je ideale gewicht te bereiken. Wij begeleiden je met liefde tijdens het 1 op 1 dieet. Onze diëtisten zijn gespecialiseerd en wij zitten door heel Nederland. Heb je vragen over het 1 op 1 dieet? Of over iets anders rondom voeding? Neem dan gerust contact met ons op. 

Veelgestelde vragen over het 1 op 1 dieet

Maaltijdvervangers zijn producten zoals shakes, soepen, repen en smoothies die essentiële voedingsstoffen bevatten en bedoeld zijn om gewone maaltijden te vervangen.

Een maaltijdvervanger bevat doorgaans tussen de 200 en 250 calorieën, afhankelijk van het specifieke product.

Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, en constipatie, vooral in de beginfase. Deze effecten verminderen vaak na een paar dagen

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

gezonde snelle maaltijd

Gezonde snelle maaltijd

De meeste mensen denken dat een snelle maaltijd altijd ongezond is, maar niets is minder waar. Ook snelle maaltijden kunnen gezond zijn. In onze drukke

LEES VERDER »