Meest gestelde vragen over Het Geheim van Afvallen

Je hebt mij als het ware gereset qua eten na mijn ondervoeding, met als resultaat -28 kg en al 3 jaar compleet medicijn vrij voor de Ziekte van Crohn. 2 vliegen in 1 klap. En nog steeds eet ik volgends jouw schema van onze consulten en is ongemerkt mijn eetgewoonte 100% verandert, waardoor ik mooi op gewicht blijf

Contactgegevens

Diëtistenpraktijk Samen Sterk
Telefoon: 085 7500 050
Afspraken wijzigen: afspraken@samen-sterk.com
Overige vragen: admi@samen-sterk.com

Het Geheim van Afvallen

Afvallen is zeker niet makkelijk, maar met het juiste stappenplan kan ook jij je ideale gewicht bereiken!
Per dag hebben we het complete dagmenu gefotografeerd in de juiste porties! Ons afvalprogramma is geschikt voor vrouwen én mannen.

Je valt ongeveer 4-5 kilo per maand af: zonder honger en je hoeft geen calorieën te tellen!

 

Advies:

2 stuks fruit en 200 gram groente per dag

Fruit en groente is erg belangrijk om gezond te blijven. Je lichaam heeft ze nodig om normaal te kunnen functioneren. Daarnaast zijn de voedingstoffen in fruit en groente nodig om het afvallen makkelijker te maken. Neem elke dag 2 stuks fruit per dag en 200 gram groente. Gebruik dit als een tussendoor momentje in de ochtend of middag. Neem groente bij de avondmaaltijd. 

Bewegen

Beweeg dagelijks 45-60 minuten.  Bewegen zorgt ervoor dat je energie verbrandt en kunt afvallen. Ga bijvoorbeeld lekker buiten wandelen of fietsen.

 

Meest gestelde vragen: 

Kan ik 10-20 kg afvallen?

Ja! Dit is wel afhankelijk van een aantal zaken. Indien je de dagmenu’s volledig volgt met de aangegeven porties en daarbij elke dag 45-60 minuten per dag beweegt, dan kun je gemiddeld 0,5-1 kg per week afvallen. Daarnaast is fysiek onmogelijk voor de mens om meer dan 1-2 kg per week vet te verbranden. Daarom is dit boek ook geen crashdieet. Iedereen die meer dan 2 kilo per week verliest, verliest naast vet ook spieren en vocht. Dit kun je voorkomen door matig intensief te bewegen (wandelen of fietsen) en voldoende te drinken bij het volgen van de dagmenu’s.

Mag ik ook chocolade, frietjes of een stukje cake?

Jazker! Achterin het boek staan de handige variatielijsten. Hiermee kun je met ingrediënten variëren. Dit is wel afhankelijk van wat je neemt. Met sommige producten kun je 1 x per week variëren (bijv. een bolletje ijs) en met andere producten 1x in de maand (bijv. een gevulde koek). In dit boek mag je alles eten. Het afvalproces wordt wel makkelijker als je vaker van de groene variatielijsten neemt en minder van de oranje of rode lijst.

Moet ik koolhydraten (suikers) of vet verminderen?

Wij geloven niet dat je koolhydraten of vetten moet beperken om te kunnen afvallen. In de praktijk blijkt dat dit ook niet nodig is om te kunnen afvallen. De reden hiervoor is dat wij ook koolhydraten en vetten nodig hebben om te kunnen afvallen. Alle voedingsstoffen in onze voeding spelen een rol om gezond te blijven. Daarnaast zijn er miljoenen mensen die dagelijks koolhydraten eten zoals pasta, brood, pizza etc. (bijv. Italianen) die helemaal geen overgewicht hebben . Ook zijn er mensen die heel veel vet eten zoals friet, cakes etc. (Fransen) die ook geen overgewicht hebben. Het probleem is dus niet de koolhydraten of de vetten maar je voeding en leefstijl.

Ik kan niet veel bewegen, wat nu?

Bewegen is een belangrijke onderdeel bij afvallen. Kun je niet 45-60 min per dag aan matige beweging komen (wandelen/fietsen), dan gaat het afvallen iets langzamer dan normaal. Je kunt nog wel een halve kilo per week afvallen.

Tip: Gaat bewegen moeilijk, dan kun je altijd nog alleen met je bovenlichaam bewegen. Til gedurende 10 minuten bijvoorbeeld gewichtjes van 1-2 kilo op (3-6 x per dag). Ook zo kun je aan voldoende beweging komen om je afvalproces te versnellen.


Ik lust iets niet in het menu, wat nu?

Geen probleem! Indien je iets niet lust of kan eten dat voorgeschreven is in de menu’s, dan kun je altijd een ander ingrediënt kiezen. Kijk achterin het boek bij de variatielijsten welke mogelijkheden er zijn. Kies zoveel mogelijk uit de groene variatielijst (de magere producten). Dit zorgt ervoor dat afvallen sneller gaat.

Mag ik meer groente of fruit per dag dan aangeduid?

Dit is zeker mogelijk! Ons advies is: eet maximaal 2 stuks fruit per dag als tussendoortje. Je hebt 3 tussendoor momenten per dag: bij 2 daarvan kun je kiezen voor fruit. Ons advies is om minimaal 200 gram groente per dag te eten, ook al is dit niet overal weergegeven in de dagmenu’s.

Ik voel me duizeling/licht in mijn hoofd

De dagmenu’s zijn zo samengesteld, dat deze voor de meeste vrouwen en mannen voldoende energie bevatten om duizeligheid of lichtheid in je hoofd te voorkomen én afvallen mogelijk te maken. Elk lichaam is echter anders. Ervaar je wel deze symptomen? Dit betekent dat je lichaam een iets hogere energiebehoefte heeft. Wij adviseren je dan iets meer te eten dan weergegeven: 1-2 lepels meer bij de avondmaaltijd, 1 boterham extra, extra fruit of iets dikker beleg. Je hoort je namelijk goed te voelen tijdens het afvallen.

Ik heb honger, wat moet ik doen?

Je lichaam moet nog wennen aan de kleinere hoeveelheden voeding. Dit is normaal tijdens het afvallen. Je maag moet krimpen en hierdoor zal je honger ook verminderen. Heb je honger? Neem dan iets luchtigs: fruit, groente, een rijstwafel, klein handje noten, een paar olijven, een sneetje brood etc. Kijk hiervoor bij de groene variatielijsten in het boek.

Heb je vragen?
Heb je nog vragen? Kijk dan in ons boek ‘Het Geheim van Afvallen’. Of neem gerust nog contact met ons op over hoe jij op een verantwoorde manier kunt afvallen! We helpen je graag.

 

Het Geheim van Afvallen