Lever ontgifting

Lever ontgifting

De lever is een complex orgaan dat niet te missen is in jouw lichaam. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met de lever om zo lang mogelijk gezond te kunnen blijven. Om gezond te blijven, verwijdert de lever gevaarlijke stoffen uit het lichaam. Dit wordt lever ontgifting genoemd. In deze blog gaan we je alles vertellen over de functies van de lever, de betekenis van lever ontgifting en de symptomen van een verstoorde ontgiftende functie. Wil jij alles weten over lever ontgifting? Wacht niet en lees snel verder.

Wat is lever ontgifting?

Lever ontgifting is het reinigen van de lever van schadelijke stoffen. De lever speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam door giftige stoffen uit het bloed te verwijderen, de stofwisseling te ondersteunen en te helpen bij de spijsvertering. Wanneer de lever haar werk niet goed doet, blijven er giftige stoffen over in het bloed, wat schadelijk is voor het lichaam. Het doel van lever ontgifting is de lever in het “schoonmaakproces” te ondersteunen en/of te versterken.

Het doel van lever ontgifting

Zoals je hierboven kunt lezen, is de lever verantwoordelijk voor het schoonmaken van je bloed. Lever ontgifting bevordert deze functies door het verminderen van de blootstelling aan schadelijke stoffen en het stimuleren van processen die giftige stoffen verwijderen uit jouw lichaam. Door de strategieën van de diëtisten te volgen op het gebied van lever ontgifting, zorg jij ervoor dat de lever effectiever werkt. Hierdoor krijg jij een betere gezondheid en welzijn.

Zo werkt de lever

Om te begrijpen wat lever ontgifting is en waar het goed voor is, nemen we eerst een kijkje naar de werking van de lever. De lever is simpel gezegd de “controlepost” van jouw lichaam. Alles wat binnenkomt via de maag of darmen, wordt als het ware gecontroleerd door de lever. Het orgaan kijkt naar alle stoffen die in het bloed zitten en beoordeeld vervolgens of deze stoffen goed of slecht zijn voor het lichaam. De slechte stoffen verwijderen de lever uit het bloed en de goede stoffen worden gebruikt om het lichaam energie te geven. 

Naast een controlefunctie, ook wel de lever ontgifting, is de lever ook een grote opslagplaats voor vitamines en suiker. Wanneer je lichaam vitamines of suiker nodig heeft, geeft de lever deze voedingsstoffen aan je lichaam. Tot slot produceert de lever zelf ook stoffen. Zo maakt het gal, wat essentieel is voor de spijsvertering, en belangrijke eiwitten die helpen bij het vervoeren van stoffen in je bloed. 

Feitjes versus Mythes over lever ontgifting

De controlefunctie van de lever en het ontgiftingsproces is iets waar vaak misverstanden over ontstaan. Zo wordt er vaak gedacht dat detox-diëten er weer voor kunnen zorgen dat leverbeschadigingen omkeren. Ook andere specifieke supplementen zijn essentieel om de lever te ontgiften. Dit zijn twee mythes die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Een gezonde levensstijl kan helpen bij het voorkomen van schade aan de lever, maar bestaande beschadigingen kunnen meestal niet worden genezen door een detox-dieet. Meer te weten komen over feitjes en mythes omtrent lever ontgifting? Raadpleeg dan diëtist Groningen.

Twee fases van lever ontgifting

Het proces van de lever om schadelijke stoffen te verwijderen bestaat uit twee fases. De eerste fase is het onschadelijk maken van toxines, medicijnen of hormonen en af te breken. In de tweede fase van de lever ontgifting worden de stoffen klaargemaakt om verwijderd te worden uit het lichaam door ze wateroplosbaar te maken. Eén voor één worden de fases toegelicht.

Fase 1: Transformatie

De eerste fase van het lever ontgifting proces is als het ware het chemisch veranderen van de giftige stoffen om ze voor te bereiden op de volgende fase. Dit proces omvat oxidatie, reductie en hydrolyse. Dit proces kan de stoffen zelfs nog schadelijker maken waardoor het belangrijk is dat fase 2 na deze behandeling snel komt. Fase 1 maakt van de schadelijke input tussenproducten die reactiever zijn en in potentieel nog schadelijker.

Fase 2: Conjugatie

In de tweede fase worden de “tussenproducten” klaargemaakt om uit het lichaam verwijderd te worden. In dit proces worden ze gekoppeld aan andere moleculen. Hierdoor worden ze wateroplosbaar en inactief. Nadat dit is gedaan, is het lichaam pas in staat de giftige stoffen veilig en makkelijk uit te scheiden via bijvoorbeeld de urine. 

De symptomen van een verstoorde ontgiftingsfunctie

Het proces, zoals hierboven beschreven, hoeft niet altijd goed te werken. Bij sommige mensen is de ontgiftingsfunctie verstoord. Een slecht werkende lever is niet fijn en kan in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. De lever is cruciaal voor veel lichaamsfuncties en is niet makkelijk te vervangen. Daarom is het belangrijk om symptomen te herkennen om vroegtijdig actie te kunnen ondernemen. Je wilt dat lever ontgifting optimaal blijft werken. Hieronder is een opsomming te zien van wat algemene symptomen van een slecht functionerende lever: 

  1. Vermoeidheid: patiënten voelen zich vaak heel erg moe of zwak bij een slecht werkende lever. 
  2. Geelzucht: Ook het geel worden van de huid en het oogwit kan een symptoom zijn van een slecht werkende lever.  
  3. Spijsverteringsproblemen: Verlies van eetlust of misselijkheid is ook een veelvoorkomend symptoom bij een slecht werkende lever. 
  4. Donkere urine
  5. Buikpijn of een zwelling: Een zwelling of last van het rechtergedeelte van de buik is ook een symptoom dat kan wijzen naar een slecht functionerende lever. 
  6. Jeukende huid: Huiduitslag zonder een aanwijsbare reden kan wijzen op leverproblemen. 
  7. Verandering in de ontlasting: Nog iets wat veroorzaakt kan worden door een slecht werkende lever is het aanhouden van diarree of ontlastingsproblemen. 

Bij aanhoudende last van symptomen of twijfel over je lever gezondheid is het slim om medisch advies in te winnen. Het is noodzakelijk om je leverproblemen vroegtijdig aan te pakken om erger te voorkomen. Een goede lever gezondheid kan alleen behouden worden door goed op de symptomen te letten en regelmatig medisch onderzoek te doen. 

Ontgiftingscapaciteit meten

Benieuwd naar de ontgiftingscapaciteit van jouw lever? Dit kan gemeten worden met verschillende testen. Denk hierbij aan testen zoals bloedonderzoeken, urineonderzoeken maar ook MRI, echografie en leverbiopsie kunnen beoordelen hoe het ervoor staat met de capaciteit van de lever ontgifting. 

Bloedonderzoek en urineonderzoek zijn de meest voorkomende onderzoeken die de ontgiftingscapaciteit kunnen meten. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid bloed of een urinemonster afgenomen waaruit ze verschillende componenten meten. Deze componenten moeten uiteindelijk duidelijkheid geven over de ontgiftingscapaciteit. Door regelmatig je lever medisch te laten controleren, voorkom je dat je ernstig ziek wordt. Problemen worden namelijk sneller herkend en ook is na herkenning van zo’n probleem, het een stuk makkelijker om te blijven monitoren. Ben jij benieuwd naar jouw ontgiftingscapaciteit? maak dan een afspraak bij diëtist Almere en laat jouw ontgiftingscapaciteit meten!

Lever ontgiften: dit kan jij doen om je lever te helpen

Om jouw lever te helpen met de lever ontgifting van schadelijke stoffen, kan je zelf al wat dingen doen. Dit zijn vaak gezonde leefgewoonten die de natuurlijke ontgiftingsprocessen ondersteunen en dus niet een detox-dieet die je her en der ziet. Deze detox-dieeten zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast is je lever van nature zeer efficiënt in het schoonmaken van je lichaam. Lees vooral goed de gezonde leefgewoonten door en probeer op die manier je lichaam te ondersteunen. De gezonde leefgewoonten zijn: 

  • Eet een gevarieerd dieet: Het eten van fruit, groenten, eiwitrijk en volkoren voedsel helpt jouw lever bij het ontgiftingsproces. Probeer de inname van suiker, zout en verzadigde vetten te verminderen. 
  • Drink genoeg water: Deze tip spreekt voor zich. Water helpt je organen beter en efficiënter te functioneren. 
  • Drink minder alcohol: Overmatige consumptie van alcoholische versnaperingen kan ervoor zorgen dat de lever beschadigt. Drink meer water en minder alcohol (Dit had zo een uitspraak kunnen zijn van je moeder). 
  • Vermijd zoveel mogelijk giftige stoffen: Tabak, chemische schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke stoffen helpen de lever niet bepaald. Probeer deze stoffen zo veel mogelijk te mijden voor een optimale lever ontgifting. 
  • Voorkom infecties: Een goede hygiëne en voorzorgsmaatregelen zorgen ervoor dat je niet ziek wordt. Een ziekte of een infectie is nooit goed en helpt je lever niet. 
  • Beweeg genoeg: Het handhaven van een gezond gewicht helpt de lever en alle andere organen. 
  • Verminder stress: Ook veel stress kan ervoor zorgen dat je lever niet optimaal kan functioneren. Zoek naar manieren om stress te verminderen en neem voldoende rust. 

Nog meer tips nodig of vragen over hoe jij je lever optimaal kan laten werken? Neem dan contact op met diëtist Zwolle.

Vragen over lever ontgifting? Samen Sterk staat voor je klaar!

Heb jij vragen over lever ontgifting, symptomen van een minder functionerende lever of wil jij een afspraak maken met een diëtist in de buurt? Kom dan eenvoudig en snel in contact!

 

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

gezonde snelle maaltijd

Gezonde snelle maaltijd

De meeste mensen denken dat een snelle maaltijd altijd ongezond is, maar niets is minder waar. Ook snelle maaltijden kunnen gezond zijn. In onze drukke

LEES VERDER »