Bloeddruk verlagende voeding

bloeddruk verlagende voeding

Heb je last van een hoge bloeddruk en wil je graag door middel van een dieet deze verlagen? Dan ben je bij Samen Sterk aan het juiste adres! Onze diëtisten hebben jarenlange ervaring en weten precies welke voedingsmiddelen je bloeddruk kunnen verlagen. In deze blog ontdek je wat bloeddruk verlagende voeding precies inhoudt, waarom een gezonde bloeddruk belangrijk is, welke voedingsmiddelen je kunnen helpen en krijg je tot slot handige tips voor een bloeddruk verlagend dieet. Lees snel verder!

Wat is bloeddruk verlagende voeding?

Bloeddruk is de druk of kracht waarmee je bloed door de bloedvaten stroomt. Dit wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg) en bestaat uit twee waarden: systolische druk en diastolische druk, ook wel bovendruk en onderdruk. Een normale bloeddruk ligt rond de 120/80 mmHg. Bij een hoge bloeddruk zijn deze waarden vaak veel hoger en liggen ze rond de 140/90 mmHg. Deze waarden kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Bloeddruk verlagende voeding zijn de voedingsmiddelen die deze waarden naar beneden kunnen doen brengen. Voor meer informatie kun je terecht bij onze diëtist in Enschede.

Soorten bloeddruk verlagende voeding

Om met voeding je bloeddruk te verlagen is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je kunnen helpen. Hieronder worden verschillende soorten voeding besproken die bewezen hebben bloeddruk verlagend te zijn:

  • Groenten en fruit: De eerste voedingssoorten in het rijtje “bloeddruk verlagende voeding” zijn groenten en fruit. Deze voedingssoorten zijn rijk aan kalium, wat helpt om de bloeddruk te verlagen. Naast dat de bloeddruk verlagend zijn, bevatten ze veel andere voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam. Genoeg groente en fruit eten is daarom erg belangrijk. 
  • Volkoren producten: Volkoren pasta, brood en havermout bevatten veel vezels. Deze dragen bij aan een gezonde bloeddruk. 
  • Vette vis: Zalm, makreel of sardines bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze onverzadigde vetten verminderen ontstekingen en verlagen de bloeddruk. Samen Sterk raadt je aan om minstens 2 keer per week vette vis te eten. 
  • Noten en zaden: Amandelen, chiazaad en lijnzaad zitten bomvol met magnesium en gezonde vetten. Deze helpen bij het verlagen en reguleren van de bloeddruk. Deze voeding is goed te combineren met het voedingsmiddel dat hieronder wordt genoemd, namelijk yoghurt (zuivelproduct). 
  • Zuivelproducten: De laatste bloeddruk verlagende voeding is zuivel zoals magere melk, yoghurt of kaas. Deze producten bevatten veel calcium. Let hierbij op dat je altijd kiest voor magere of halfvolle varianten om je vetinname te beperken. Meer advies nodig over bloeddruk verlagende voeding? Bezoek onze diëtist Groningen voor meer advies. 

Tips voor een bloeddruk verlagend dieet

Bloeddruk verlagende voeding kan veel verschil maken in jouw dieet en grote impact hebben op je bloeddruk. Hieronder hebben de diëtisten van Samen Sterk wat tips opgeschreven om je op weg te helpen: 

  1. Probeer minder zout toe te voegen aan je maaltijden en vermijd bewerkte voedingsmiddelen die veel zout bevatten. Zout werkt averechts en is niet goed voor je bloeddruk. 
  2. Probeer het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dit dieet is ontworpen om de bloeddruk te verlagen. Het richt zich op bloeddruk verlagende voeding als groenten, fruit, volkorenproducten, magere zuivel en magere eiwitten. Daarnaast beperkt het dieet zout, suiker en verzadigde vetten. 
  3. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar drink genoeg water. Het helpt je lichaam beter te functioneren en kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. 
  4. Eet zo min mogelijk verzadigde vetten zoals boter, vet vlees en eten uit de frituur (hoe lekker het ook is…). Kies in plaats hiervan eten met onverzadigde vetten. 
  5. Kalium helpt om de negatieve effecten van natrium op je bloeddruk te verminderen. Voedingsmiddelen zoals aarddappel, sinaasappel en tomaten zijn goede kaliumbronnen. Meer tips vind je bij onze diëtist Almere. 

Veelgestelde vragen over bloeddruk verlagende voeding

  • Welke voedingsmiddelen helpen het meest bij het verlagen van bloeddruk?

Top voedingsmiddelen zijn onder andere bananen, spinazie, havermout, zalm, amandelen en magere zuivel.

  • Hoe snel kan ik resultaten verwachten na het veranderen van mijn dieet?

Resultaten kunnen variëren, maar sommige mensen merken al na enkele weken verbetering. Het is belangrijk om consistent gezonde keuzes te maken.

  • Kan ik mijn bloeddruk alleen door voeding onder controle houden?

Voeding speelt een grote rol, maar andere factoren zoals regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en voldoende slaap zijn ook belangrijk.

  • Hoeveel zout mag ik per dag consumeren?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout is maximaal 6 gram. Probeer dit te verminderen door minder bewerkte voedingsmiddelen te eten en minder zout toe te voegen aan je maaltijden.

  • Zijn er supplementen die kunnen helpen bij het verlagen van bloeddruk?

Sommige supplementen, zoals visolie en kalium, kunnen helpen, maar het is belangrijk om altijd met een arts te overleggen voordat je begint met supplementen.

Meer weten? Kom in contact

Wil je meer weten over bloeddruk verlagende voeding of heb je hulp nodig van een diëtist? Neem dan contact met ons op. Samen Sterk staat klaar om je te helpen met persoonlijk advies en begeleiding. Bezoek onze contactpagina voor meer informatie en om een afspraak te maken.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden

Gezond ouder worden betekent dat je zowel fysiek als mentaal in goede gezondheid blijft naarmate je ouder wordt, zodat je zelfstandig en actief kunt blijven.

LEES VERDER »
Immuunsysteem verbeteren

Immuunsysteem verbeteren

Wil je weten hoe je je immuunsysteem kunt verbeteren? Een sterk immuunsysteem is cruciaal voor je algehele gezondheid en helpt je lichaam infecties en ziektes

LEES VERDER »
voeding zwangerschap

Voeding zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezonde voeding binnen te krijgen. Denk aan veel groenten, fruit en volkorenproducten. Er zijn ook een aantal dingen

LEES VERDER »