Een FODMAP diëtist is erin gespecialiseerd om mensen op weg te helpen om het FODMAP dieet te gaan volgen. Het FODMAP dieet is geen dieet zoals je het kent van het afvallen, maar een methode om te onderzoeken welke stoffen klachten kunnen veroorzaken van het prikkelbare darmsyndroom, ook wel PDS genoemd. Het dieet is ontwikkeld op een universiteit in Australië en er zijn al diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid ervan, waaronder door het Martini Ziekenhuis in Groningen. Hieruit blijkt dat bij driekwart van de mensen met PDS die dit dieet volgen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Wat betekent FODMAP?
FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden Disachariden Monosachariden en (and) Polyolen. Dit zijn koolhydraten die niet of slecht worden opgenomen in de dunne darm en daardoor in de dikke darm belanden. De bacteriën in de dikke darm breken deze stoffen daarna snel en in groten getale af. Bij dit proces kan gas vrijkomen waardoor je te maken kan krijgen met een opgeblazen gevoel of winderigheid. Daarnaast gaan je darmen hierdoor meer vocht aantrekken en kun je last krijgen van een verstoorde stoelgang of diarree. Sommige mensen ervaren deze klachten sterk of heel sterk, anderen niet of vrijwel niet.
Wat houdt het FODMAP dieet in of welke methode volg je?
Wie dit dieet gaat volgen, gaat de FODMAP koolhydraten eerst zoveel mogelijk proberen te vermijden. Je gaat dus deze koolhydraten waar het kan verwijderen uit je eetpatroon en de hoeveelheid FODMAP’s die in je dikke darm terecht komen verminderen. Van een kleine hoeveelheid FODMAP’s krijgen mensen over het algemeen geen klachten. Tijdens het dieet laat je bepaalde koolhydraten tijdelijk weg. Als je dit minimaal zes weken hebt gedaan, ga je de verschillende koolhydraten weer langzaam opbouwen. Op deze manier kan de PDS dietist nagaan wat de oorzaak van je klachten is. Het is daarbij wel van belang dat je je goed houdt aan de gemaakte afspraken, anders geeft de methode geen betrouwbaar beeld.
Wat zijn FODMAP koolhydraten en waar zitten ze allemaal in?
Koolhydraten bestaan uit een of meer suikermoleculen die ook wel sachariden worden genoemd. De soorten FODMAP koolhydraten verschillen in het aantal suikermoleculen waaruit ze bestaan. Oligosachariden zitten vooral in tarweproducten, bepaalde typen magere zuivelproducten en in peulvruchten. Bij Disacharide gaat het om lactose of melksuiker en bij Monosachariden om fructose of vruchtensuiker. Polyolen komen van nature voor in bepaalde groenten en fruitsoorten en worden door veel mensen slecht opgenomen in het bloed. Ze komen vooral voor in steenvruchten. Veel smaakmakers in onze voeding zijn rijk aan FODMAP’s. Op ui en knoflook na geldt voor alle FODMAP’s dat je ze in kleine hoeveelheden zonder problemen kunt eten.
Laat je begeleiden door een FODMAP of PDS dietist
FODMAP koolhydraten zitten van nature in de voedingsmiddelen die we eten en die de basis vormen voor een gezond voedingspatroon. Dat maakt deze methode tot een wat ingewikkeld traject. Het is daarom aan te raden om dit dieet te volgen onder de deskundige begeleiding van een FODMAP dieet diëtist. Deze helpt je bij de praktische uitvoering van de methode en het beoordelen van de klachten. Zo voorkom je dat per ongeluk fouten maakt bij het volgen van het dieet. Denk je dat dit dieet je zou kunnen helpen of twijfel je daarover? Maak dan een afspraak met een FODMAP dieet diëtist. Deze is gespecialiseerd in maag-darmklachten en kan je persoonlijk advies geven. Ben je benieuwd of de begeleiding van de diëtist vergoed wordt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.