Je hoort het steeds vaker. Mensen die ervoor kiezen om af te gaan vallen. En de mogelijkheden en diëten die je tegenwoordig voorbij hoort komen zijn ook steeds diverser. Een begrip wat je vaak hoort terug komen is het afvallen met een caloriearm dieet. Hierin wordt een onderscheid gemaakt in diëten op korte termijn en diëten op lange termijn. Onder diëten op korte termijn valt onder andere het welbekende 1200 calorieën dieet.
In dit blog gaan we het uitgebreid hebben over het 1200 calorieën dieet, de voor- en nadelen, ervaringen van andere en hoe je dit dieet voor jezelf kan invullen. Mocht je vragen hebben kan je altijd contact opnemen met een diëtist bij jou in de buurt zoals onze Samen Sterk locatie in Enschede.
Wat is het 1200 calorieën dieet?
Het begrip 1200 calorieën dieet is een welbekend begrip. Maar wat is een 1200 calorieën dieet eigenlijk. Bij een caloriearm dieet volg je een calorietekort ten opzichte van je normale inname waardoor je lichaam gaat zoeken naar andere energiebronnen zoals opgeslagen vet in je lichaam. Dit kan resulteren in afvallen. Bij het 1200 calorieën dieet verlaag je je dagelijkse inname naar 1200 calorieën per dag.
Het 1200 calorieën dieet wordt ook wel is een crashdieet genoemd. Een crashdieet is een dieet waarbij je in korte tijd snel kan afvallen. Door een extreem calorieën tekort ten opzichte van je normale inname zullen er in korte tijd veel kilo’s afgaan. Dit klinkt goed, maar hier zitten natuurlijk ook nadelen aan verbonden.
Als je kijkt naar de ervaringen met een 1200 calorieën dieet zijn er een hoop verschillende meningen te vinden. Mensen zijn soms positief en hebben er een resultaat uit gehaald waarmee ze tevreden zijn. Maar er zijn ook mensen die het 1200 calorieën dieet minder positief hebben ervaren. Bij een extreem calorieën tekort geef je je lichaam niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om te functioneren en kan dit gevolgen in lichamelijke klachten.
Werkt het 1200 calorieën dieet?
De effectiviteit van het 1200 calorieën dieet verschilt echt per persoon. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en dus ook een andere calorie-inname per dag. Voor sommige mensen is 1200 calorieën een goede maximale inname om in korte tijd af te vallen. Echter is dit dus niet voor iedereen zo en is het belangrijk als je wilt gaan afvallen om goed te weten welke maximale calorie-inname bij jouw lichaam past.
Basale Metabolische Ratio
De energie die nodig is per dag voor je primaire levensprocessen noemen ze het Basale Metabolische ratio oftewel je BMR. Deze energie komt voort uit een stofwisseling. Hierbij wordt genoeg energie opgewekt voor dingen zoals ademen, je hartslag en alle processen die plaatsvinden op cel en weefselniveau. Dit gaat wel alleen om de energie die je nodig hebt in een rustpositie. Alle energie die je daarnaast nog nodig hebt om te wandelen, sporten, denken valt hier dus niet onder. Wat jouw BMR is hangt dus af van je geslacht, lengte, gewicht en leeftijd. Ben jij langer dan een gemiddeld persoon heeft je lichaam dus meer energie nodig.
Bij het bepalen van de juiste maximale calorie-inname voor jou om af te vallen kan je je BMR dus gebruiken. Echter is dit nog niet genoeg aangezien hierbij je energie gebruik buiten rust stand nog niet zijn meegerekend. Je moet namelijk je BMR weten + de energie die je nodig hebt voor je dagelijkse beweging. Dit word je PAL-waarde genoemd.
PAL-waarde
Bij je PAL-waarde wordt gerekend met bepaalde waardes tussen 1,0 en 5,0. Hoe hoger je PAL-waarde hoe actiever je bent en hoe meer energie je dus nodig hebt op een dag. Om erachter te komen wat de PAL-waarde is moet je gaan kijken naar welke leefstijl het meest bij jouw aansluit. Heb je bijvoorbeeld een fysieke baan of zit je de hele dag achter een bureau. Sport je daarnaast veel in je vrije tijd of zit je liever lekker op de bank. In het volgende schema kan je jouw PAL-waarde bepalen.
Met de deze 2 waarde zou je dus je energiebehoefte kunnen berekenen en de ideale calorie-inname voor een dag kunnen bepalen. Ben je benieuwd wat jouw energie behoefte is voor 1 dag? Vul dan hieronder je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht in om jouw BMR te behalen en daarnaast de leefstijl die het meest bij je past voor je PAL-waarde. Hieruit zal jouw energiebehoefte worden berekend. Wil je meer weten over je PAL-waarde of je BMR? Neem dan contact op met een diëtist bij jou in de buurt zoals de Samen Sterk locatie in Zwolle.
Wat zijn de voordelen van een 1200 calorieën dieet?
Zoals al eerder besproken worden er bij het volgen van een 1200 calorieën dieet verschillende dingen ervaren. Zowel positief als negatief. Als je kijkt naar de afweging tussen voor- en nadelen worden er vaak veel meer nadelen genoemd bij het volgen van dit dieet. Een voordeel wat wel altijd wordt benoemd is dat je met het 1200 calorieën dieet in een korte tijd een hoop kan afvallen. Als je kijkt naar resultaat is dit zeker een dieet waarmee je in korte termijn je doelen mee kan bereiken.
Wat zijn de nadelen van een 1200 calorieën dieet?
De nadelen die mensen ervaren tijdens het volgen van het 1200 calorieën dieet zijn er een stuk meer dan voordelen. Hieronder zullen een aantal nadelen worden beschreven die vaker worden ervaren.
Het eerste nadeel is dat doordat het 1200 calorieën dieet een soort crashdieet het niet lastig is om af te vallen, maar dit gewicht uiteindelijk vasthouden wel. Daardoor zie je vaak dat wanneer mensen weer normaal gaan eten ze ook weer aankomen doordat je lichaam niet gewend is aan deze hoeveelheid voedingsstoffen en dit dus maar gaat opslaan in vet.
Een tweede nadeel is de tijd die erin gaat zitten. Bij het eten van 1200 calorieën ben je de hele dag door bezig met letten op je inname. Kleine snackjes kunnen stiekem al veel calorieën bevatten en dit vergt dus een hoop tijd en energie. Het krijgen van een cheatday ligt dus vaak op de loer en van het een komt het ander waardoor het volhouden van het 1200 calorieën vaak als lastig worden ervaren.
Een derde nadeel wat veel wordt ervaren is het ontstaan van een futloos en moe gevoel bij het volgen van het 1200 calorieën dieet. De energie die jij dagelijks nodig hebt om te functioneren en niet futloos te voelen wordt normaal gesproken gehaald uit de voeding die je binnenkrijgt. Als dit drastisch minder wordt kan je je dus futloos en moe gaan voelen.
Voorbeeld van een dagmenu bij een 1200 calorieën dieet
Een 1200 calorieën dieet dagschema kan je op verschillende manieren samenstellen. Hieronder zal een voorbeeld worden gegeven van een dagschema wat binnen het 1200 calorieën dieet zou passen. Door de lage hoeveelheid voedingsstoffen die je per gerecht binnenkrijgt kan je al snel een gevoel van honger ervaren. Om hiervoor te waken is het slim om meerdere eetmomenten te creëren dan de standaard ontbijt, lunch en diner. Door middel van tussendoortjes zorg je dat de tijd tot je volgende maaltijd wordt verkleind en het ervaren van een hongergevoel kan worden verminderd. Ben je op zoek naar hulp bij het samenstellen van een dag- of weekmenu wat binnen een 1200 calorieën dieet past? Neem dan is contact op met een diëtist bij jou in de regio zoals de Samen Sterk locatie in Groningen.
Begeleiding bij een dieet? Samen Sterk helpt graag!
Het kiezen van het juiste dieet kan lastig zijn. Daarom is advies van een specialist op gebied van voeding zeker een aanrader. Bij Samen Sterk kunnen wij jou helpen met het bepalen van het juiste dieet waarmee je jouw doelen kan behalen. Samen gaan wij kijken naar hoe jij kan toewerken naar een gezondere leefstijl. Ben jij op zoek naar deze begeleiding bij een dieet? Neem dan contact op met Samen Sterk.