FODMAP-dieet

Veel mensen met het prikkelbaredarmsyndroom weten niet hoe ze hun klachten kunnen verminderen. Maar, het FODMAP kan hiervoor een uitkomst bieden. Het FODMAP dieet is een methode om te onderzoeken welke stoffen klachten kunnen veroorzaken van PDS. Er zijn diverse wetenschappelijke studies gedaan naar de werkzaamheid hiervan. 

  • Verminderde buikpijn
  • Minder opgeblazenheid
  • Betere spijsvertering
zorgkaart_patientenfederatie

Voordelen van een FODMAP-dieet?

  • Vermindering van buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid.
  • Betere controle over prikkelbare darm syndroom (PDS) klachten.
  • Mogelijk betere darmgezondheid en minder ontstekingen.
  • Meer inzicht in welke voedingsmiddelen je klachten veroorzaken.
  • Verbeterde kwaliteit van leven door minder buikklachten.

Wat je mist als je het FODMAP dieet niet probeert

  • Blijvende buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel zonder duidelijke oorzaak.
  • Geen helder beeld van welke voedingsmiddelen je klachten veroorzaken.
  • Beperkte opties om PDS-klachten op natuurlijke manier te verminderen.
  • Minder grip op je darmgezondheid en voeding.
  • Mogelijk gemiste kans op een betere kwaliteit van leven door gerichte voeding.

FODMAP: Dit betekent het

De F van FODMAP staat voor fermenteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten zijn belangrijk voor het gezond houden van de darmbacteriën. De overige letters staan voor de vier verschillende soorten fermenteerbare koolhydraten.

De O staat voor oligosachariden. Deze groep bestaat uit fructanen (tarweproducten en groenten zoals ui) en galactanen (linen, bruine bonen, kikkererwten en andere peulvruchten).

De D staat voor disachariden (lactose).

De M staat voor monosachariden (fructose uit fruit, hoe meer fructose een product bevat, hoe groter de kans op klachten als je hiervoor gevoelig bent).

De A staat niet voor een groep koolhydraten, maar voor ‘and’, in het Nederlands ‘en’.

Tot slot de P, deze staat voor polyolen (komen voor in zoetstoffen en in sommige groente- en fruitsoorten).

Hoe ziet het FODMAP-dieet eruit?

Wie dit dieet gaat volgen, gaat de FODMAP koolhydraten eerst zoveel mogelijk proberen te vermijden. Je gaat dus deze koolhydraten waar het kan verwijderen uit je eetpatroon en de hoeveelheid FODMAP’s die in je dikke darm terecht komen verminderen. Van een kleine hoeveelheid FODMAP’s krijgen mensen over het algemeen geen klachten. Tijdens het dieet laat je bepaalde koolhydraten tijdelijk weg. Als je dit minimaal zes weken hebt gedaan, ga je de verschillende koolhydraten weer langzaam opbouwen. Op deze manier kan de PDS diëtist nagaan wat de oorzaak van je klachten is. Het is daarbij wel van belang dat je je goed houdt aan de gemaakte afspraken, anders geeft de methode geen betrouwbaar beeld.

Van welke producten krijgen veel mensen PDS klachten?

Het verschilt per persoon van welke voedingsmiddelen mensen klachten krijgen. Wel zijn er bepaalde voedingsmiddelen die vaker voorkomen: kool, uien, knoflook, pittige producten, vet eten, alcohol, koffie (of andere dranken met cafeïne), frisdrank, melk en tarwe-zemelen. 

FODMAP-dieet bij PDS 

Het FODMAP-dieet staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Dit zijn bepaalde groepen voedingsmiddelen die klachten kunnen geven bij PDS. Tijdens het dieet eet je in eerste instantie FODMAP-arm. In de volgende fase ga je de FODMPAS’s testen. Als je alles geprobeerd hebt, laat je daarna alleen nog de producten weg waar je niet tegen kunt. Doe dit dieet niet zelf, maar onder begeleiding van een diëtist.

FODMAP koolhydraten - wat zijn het en waar zitten ze allemaal in?

Koolhydraten bestaan uit een of meer suikermoleculen die ook wel sachariden worden genoemd. De soorten FODMAP koolhydraten verschillen in het aantal suikermoleculen waaruit ze bestaan. Oligosachariden zitten vooral in tarweproducten, bepaalde typen magere zuivelproducten en in peulvruchten. Bij Disacharide gaat het om lactose of melksuiker en bij Monosachariden om fructose of vruchtensuiker. Polyolen komen van nature voor in bepaalde groenten en fruitsoorten en worden door veel mensen slecht opgenomen in het bloed. Ze komen vooral voor in steenvruchten. Veel smaakmakers in onze voeding zijn rijk aan FODMAP’s. Op ui en knoflook na geldt voor alle FODMAP’s dat je ze in kleine hoeveelheden zonder problemen kunt eten.

De verschillende fasen van het FODMAP dieet

Het FODMAP dieet bestaat uit drie fasen: de weglaat fase, de testfase en de gezonde voeding fase. Bij de weglaat fase begin je met het weglaten van al het eten dat in de FODMAP-groepen valt tot je merkt dat je minder buikklachten hebt. Vervolgens ga je door naar de testfase. Een voor een kan je weer FODMAP-rijke voedingsmiddelen uitproberen. Op deze manier kan je erachter komen welke FODMAP’s op dit moment klachten veroorzaken. Tot slot: de gezonde voeding fase. In deze fase kan je betere keuzes maken rondom voeding. Het is wel belangrijk dat je zo gevarieerd mogelijk blijft eten. 

Nadelen van het FODMAP-dieet

Het FODMAP dieet kent een aantal nadelen. Ten eerste is het streng en hierdoor heb je een beperkte keuze in voedingsmiddelen. Ook kan het dieet zonder goede begeleiding leiden tot voedingstekorten omdat belangrijke voedingsstoffen vermeden worden. Doe het FODMAP-dieet daarom nooit zonder hulp van een FODMAP-diëtist. 

Waarom kiezen voor Samen Sterk?

  Persoonlijke aanpak

 Beoordeeld met een 8.9

 4-7 consulten vergoed vanuit je zorgverzekering

Wat zeggen onze klanten

Ik ben sinds 6 weken begonnen met mijn lifestyle om te gooien qua voeding omdat ik 20 kilo wil afvallen. Ik zit nu op 8 kilo en ben 6cm buikomtrek kwijt, zonder haar had ik dit nooit bereikt, ze geeft mij een fijn gevoel en ik ben altijd weer erg gemotiveerd om door te gaan als ik bij haar op afspraak ben geweest, tot nu toe ben ik heel tevreden met haar in mijn leven! L.S.
Zeer tevreden om de goede uitleg
Ik zou niet weten wat er beter kan in mijn geval! Ik heb allemaal tienen gegeven omdat ik zeer blij en zeer tevreden ben met de steun en behulpzaamheid van Shirley Wehl, diëtiste bij Amstelland van Samen Sterk. Altijd even vriendelijk, meedenkend wat haalbaar is, punctueel, geïnteresseerd en geeft goede adviezen!
diëtist copd

Begeleiding van een FODMAP-diëtist van Samen Sterk

Bij Samen Sterk staan onze diëtisten klaar om jou te helpen met het FODMAP dieet. Samen ontdekken jullie hoe jouw klachten kunnen verminderen. De diëtist zorgt ervoor dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Wij staan voor je klaar. 

Veelgestelde vragen over FODMAP-dieet

Voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en andere functionele darmklachten.

Meestal 4 tot 8 weken.

Vaak vermindert het klachten al binnen enkele weken, maar het verschilt per persoon.

 

Sommige zuivelproducten met lactose moet je vermijden, maar harde kazen en lactosevrije melk zijn meestal toegestaan.

Ja, maar je moet goed letten op eiwitbronnen en FODMAP-beperkte producten.