PDS dieet
Een PDS dieet is een voedingspatroon dat is afgestemd op mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Dit voedingspatroon is voor iedereen anders. Door middel van een PDS dieet zullen jouw klachten verminderen. Voordelen van een PDS dieet:
- Minder buikklachten.
- Meer controle over je gezondheid.
- Een dieet dat persoonlijk op jou is afgestemd.

Waarom een PDS dieet?
Gevarieerd en lekker eten
Meer energie
Lichamelijke klachten verlichten
- Minder klachten zoals buikpijn, opgezette buik en winderigheid.
- Beter inzicht in welke voedingsmiddelen jouw klachten veroorzaken.
- Meer rust en regelmaat in je spijsvertering en dagelijks leven.
- Persoonlijk voedingsplan afgestemd op jouw lichaam.
- Wetenschappelijk onderbouwd: FODMAP-dieet is effectief bij veel PDS patiënten.
Zonder speciaal dieet
- Aanhoudende of verergerende darmklachten.
- Geen duidelijkheid over welke voeding triggers zijn.
- Mogelijk onnodig medicijngebruik of frustratie door ineffectieve oplossingen.
- Beperking in dagelijkse activiteiten door pijn.
- Minder kwaliteit van leven en meer stress rond voeding en sociale situaties.
In het kort: wat is PDS?
Bij PDS, ook wel spastische dikke darm of spastische colon, werkt en reageert de darm anders dan bij mensen zonder PDS. Er is geen sprake van een ontsteking. Mensen met PDS hebben regelmatig last van buikpijn en problemen met poepen. Daarnaast kun je veel last hebben van winderigheid en een opgeblazen buik hebben. De precieze oorzaak van PDS is nog niet bekend, er wordt vanuit gegaan dat meerdere factoren een rol spelen: een gestoorde beweging van de darm, een darminfectie, stress en verkeerde voeding.
Welke rol speelt voeding bij PDS?
Voeding speelt een grote rol bij PDS. Mensen met PDS reageren allemaal verschillend op verschillende voedingsmiddelen. Voor de een verergert een bepaald voedingsmiddel de klachten, voor de ander vermindert het de klachten. Aanpassingen in je voedingspatroon kunnen de klachten van PDS doen verminderen. Het is belangrijk dat je niet zelf gaat experimenteren met voeding, maar altijd contact opneemt met een diëtist.
Voldoende vezels eten
Voldoende vezels binnen krijgen is belangrijk wanneer je PDS hebt. Vezels zorgen voor goede ontlasting, zijn gezond en verkleinen de kans op ziektes. Vezels zitten in voedingsmiddelen die van planten zijn gemaakt, denk aan de volgende producten: groente, fruit, aardappels, volkoren producten, peulvruchten, noten en zaden en pitten. Je kunt ook nog extra vezels nemen, deze heten psyllium-vezels of psyllium-zaad.
Voldoende drinken
Voldoende water drinken is ook erg belangrijk wanneer je PDS hebt. Voldoende vocht helpt je darmen om goed te werken. Drink iedere dag 1,5-2 liter water. Kies voor water en thee zonder suiker of zoetstof. Vermijd dranken met suiker, zoals vruchtensap, frisdrank, chocomel of sportdrank.
Van welke producten krijgen veel mensen PDS klachten?
Het verschilt per persoon van welke voedingsmiddelen mensen klachten krijgen. Wel zijn er bepaalde voedingsmiddelen die vaker voorkomen: kool, uien, knoflook, pittige producten, vet eten, alcohol, koffie (of andere dranken met cafeïne), frisdrank, melk en tarwe-zemelen.
FODMAP-dieet bij PDS
Het FODMAP-dieet staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Dit zijn bepaalde groepen voedingsmiddelen die klachten kunnen geven bij PDS. Tijdens het dieet eet je in eerste instantie FODMAP-arm. In de volgende fase ga je de FODMPAS’s testen. Als je alles geprobeerd hebt, laat je daarna alleen nog de producten weg waar je niet tegen kunt. Doe dit dieet niet zelf, maar onder begeleiding van een diëtist.
Waarom hulp inschakelen van een diëtist bij PDS?
Het is verstandig om een diëtist in te schakelen wanneer je last hebt van PDS. Hij/zij kan je helpen uitzoeken van welke soorten eten/drinken je klachten krijgt. Daarnaast kan de diëtist advies geven over wat je wel of niet moet eten tijdelijk. Ook kan de diëtist je helpen met gezonder en meer vezels te eten.
Ga niet zonder hulp van een diëtist eerdere dingen niet meer eten of drinken. Hierdoor kan je te weinig voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen krijgen. Ook kan het zijn dat je te weinig eet en hierdoor meer klachten kunt krijgen.
PDS dieet: behandelopties
Samen met de diëtist maak je een keuze uit de verschillende behandelopties voor PDS. Dit zijn het FODMAP dieet, het nemen van probiotica, pepermuntolie of multi kruidenextract. Naast voedingsaanpassingen kun je ook kiezen voor andere behandelingen zoals medicijnen, cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie en bekkenfysiotherapie.
Wat zeggen onze klanten




Waarom kiezen voor Samen Sterk?
Persoonlijke aanpak
Beoordeeld met een 8.9
4-7 consulten vergoed vanuit je zorgverzekering
Misschien ken je ons?


Last van PDS? Maak een afspraak met een diëtist van Samen Sterk
Heb je last van PDS en wil je graag hulp? Neem dan contact op met Samen Sterk. Bij ons werken verschillende diëtisten die gespecialiseerd zijn in PDS. Samen gaan jullie kijken naar de beste manier om PDS aan te pakken. Bij Samen Sterk staan we voor je klaar.
Veelgestelde vragen over diëtist Kampen
Veel mensen merken binnen 1 tot 2 weken verbetering van klachten tijdens de eliminatiefase. Maar het volledige traject (inclusief herintroductie) duurt meestal enkele maanden.
Ja, stress is een bekende trigger van PDS-klachten. Daarom is het belangrijk om niet alleen voeding aan te passen, maar ook aandacht te besteden aan stressmanagement.
FODMAP’s zijn bepaalde koolhydraten die in de dunne darm slecht worden opgenomen. Ze komen voor in o.a. uien, knoflook, appels en tarwe. In de dikke darm veroorzaken ze gasvorming en trekken ze vocht aan, wat klachten als winderigheid, krampen en diarree kan geven bij mensen met PDS.