1200 kcal per dag

caloriearmXontbijt

1200 kcal op een dag eten. Is het gezond en wat past het beste bij jou? Steeds meer mensen vinden het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Minder snoepen en meer groenten eten. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om af te vallen? Bij het eten van 1200 kcal per dag ben je bewust bezig met de calorie-inname en probeer je het aantal calorieën dat je binnenkrijgt te minimaliseren. 

In deze blog leggen we je uit wat het eten van 1200 kcal per dag inhoudt. We gaan verder in op deze techniek, waarom het wordt gebruikt en wat het beste is voor jouw lichaam. 

 

Wat houdt 1200 kcal per dag in?

Voordat je begint met het eten van 1200 kcal per dag is het belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Met 1200 kcal per dag eten wordt er bedoeld dat je een maximale calorie-inname van 1200 kcal aanhoudt. Dit houdt in dat je minder calorieën eet dan dat je verbruikt. Wanneer je minder calorieën eet dan dat je verbruikt, val je theoretisch gezien af. 

Maar waar komt dit begrip vandaan? Een lange tijd geleden, in de 18e eeuw, werd in het boek Van Lulu Peters gesproken over een inname van 1200 calorieën per dag. Lulu Peters was een Amerikaanse dokter en auteur die het boek Diet & Health heeft uitgebracht. Sindsdien is het eten van 1200 kcal per dag bekend en wordt het gebruikt om af te vallen.

Het doel van 1200 kcal per dag eten is erg duidelijk: afvallen! Er zijn verschillende technieken om snel af te vallen. Minder calorieën eten dan dat je verbruikt is in de meeste gevallen het effectiefst. 1200 kcal per dag wordt in de meeste gevallen gebruikt door vrouwen.

 

Waarom afvallen met 1200 kcal per dag?

Vaak wordt er gekozen om af te vallen met 1200 kcal per dag omdat het een effectieve manier is om snel af te vallen. Doordat je minder calorieën eet dan dat je normaal doet, kan er snel resultaat behaald worden. Over het algemeen val je ongeveer 0,5 kilo per week af. Wat neer komt op 2 kg per maand. Kom erachter hoe jij gezond kan afvallen!

 

Wat doet 1200 kcal per dag met jouw lichaam? 

Wanneer je 1200 kcal per dag eet, eet je in de meeste gevallen minder dan dat je verbruikt. Dit betekent dat jouw lichaam meer calorieën verbrandt dan dat je aan het eten bent, wat ervoor gaat zorgen dat je gewicht verliest. 

 

Hoeveel calorieën heeft een mens nodig? 

Hoeveel calorieën een mens nodig heeft is niet zo makkelijk te zeggen. Ieder lichaam heeft een andere caloriebehoefte waardoor het per lichaam verschilt hoeveel calorieën iemand nodig heeft. 

Mannen verbruiken over het algemeen meer calorieën per dag waardoor zij ook meer calorieën nodig hebben. Daarom kan er niet gezegd worden dat een man even veel calorieën moet eten als een vrouw wanneer hij wil afvallen. Ook vrouwen onderling kunnen verschillen van calorie behoeften. De caloriebehoefte wordt onder andere bepaald door leeftijd, gewicht, lengte en dagelijkse beweging. 

Daarom is het belangrijk om je niet vast te houden aan een aanbevolen calorie-inname voor alle vrouwen, omdat dit erg kan verschillen. Wanneer je dusdanig minder calorieën gaat eten dan wordt aanbevolen kan je te maken krijgen met ondervoeding. Daarom is het belangrijk om je te laten adviseren door een deskundige.

Heb je te maken met ondervoeding? Dan is het altijd belangrijk om in contact te komen met een deskundige die jou hierbij kan helpen. 

 

Hoeveel calorieën moet je eten om af te vallen? 

Zoals eerder aangegeven hangt dit af van jouw eigen situatie. Over het algemeen wordt er gekeken naar de hoeveelheid die je wilt afvallen en naar de hoeveelheid calorieën. Een kilogram vet bevat ongeveer 7000 kcal. Wanneer je doel is om 2 kg af te vallen in 28 dagen moet je gemiddeld 500 kcal minder eten. Over het algemeen wordt er aangeraden ongeveer 500 kcal minder te eten dan dat je normaal doet. 

 

De TDEE (Total Daily Energy Expenditure)

De TDEE is een calculator waarbij je kan meten hoeveel calorieën je nodig hebt voor de hoeveelheid calorieën die je verbruikt. Het houdt in dat dit de hoeveelheid energie is die je lichaam nodig heeft voor alle bewegingen die jij op een dag uitvoert. Het is een makkelijke tool om te gebruiken wanneer je hier snel inzicht in wilt hebben. Houd er wel altijd rekening mee dat er een inschatting wordt gemaakt. Wil je echt weten hoeveel calorieën jij mag eten? Kom dan in contact met een van de deskundigen van Samen Sterk. 

 

1200 kcal per dag en beweging 

Wanneer je erg actief bent is het belangrijk om met andere factoren rekening te houden dan wanneer je dit niet bent. Iemand die veel sport heeft andere voedingsstoffen nodig dan iemand die minder actief is. Je traint hiermee je spieren en je verbruikt meer calorieën waardoor het belangrijk is om je lichaam goed te voeden met verschillende voedingsstoffen. Een aantal voedingsstoffen die belangrijk zijn tijdens het sporten worden in het kort toegelicht.

 

 1. Eiwitten – dit is een goede voeding voor je spieren en voor het spierherstel
 2. Vitaminen – collageen, vitamines en mineralen zorgen voor extra energie 
 3. Magnesium – zorgt ervoor dat je minder snel kramp krijgt  
 4. Ijzer – is een bron van energie

Tijdens het sporten is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen te eten, zoals bovenstaande. Per sport verschilt het wat belangrijk is, denk hierbij aan zware krachttraining of een yoga les. Bij beide sporten train je jouw spieren op een andere manier waardoor het belangrijk is om de spieren ook op een andere manier te voeden. 

 

Gezond eten en sporten is een goede combinatie om op een gezonde manier af te vallen. Het is hierbij vooral belangrijk dat je iedere dag beweegt. Dit kan op verschillende manieren. Denk hierbij aan een lange wandeling, een groepsles in de sportschool of bijvoorbeeld krachttraining. 

Wil jij je laten adviseren op het gebied van sporten en voeding? Samen Sterk is beschikbaar op vele locaties in Nederland. 

 

1200 kcal in jouw dagmenu!

Ben jij benieuwd hoe het is om 1200 kcal per dag te eten? Dan hebben wij een lekker en makkelijk dagmenu voor jou samengesteld! 

 

Dagmenu 

Ontbijt 188 kcal 

Yoghurt met muesli en fruit 

Lunch 298 kcal

Champignonsoep met een snede brood 

Tussendoortje 192 kcal 

Handje ongezouten noten en snackgroenten 

Diner 487 kcal

Kip fajita’s met paprika 

Snack 50 kcal

250 gram worteltjes 

 

De calorieën in bovenstaand dagmenu zijn zo verdeeld dat je tijdens de lunch en het diner wat meer calorieën kan eten. Bij het ontbijt en tussendoortjes wordt er op de calorieën bespaard. In het begin zal je lichaam aan de minder hoeveelheid calorieën moeten wennen waardoor het wat lastiger kan zijn. 

Hoe stel ik zelf een schema samen met 1200 Kcal per dag?

Om te kunnen functioneren heeft je lichaam brandstoffen en bouwstoffen nodig. De brandstoffen zoals koolhydraten en vetten zorgen voor energie en de bouwstoffen zoals eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam zichzelf kan onderhouden en opbouwen. 

Om jezelf zo goed mogelijk te houden aan een bepaald niveau calorie-inname is het handig om voor jezelf een schema te maken. Online zijn een hoop schema’s te vinden waarmee je aan de slag kan gaan. In deze schema’s zal je wel vaak producten tegen gaan komen die je niet lekker vindt. Iets eten wat je niet lekker vindt is voor iedereen lastig en kan resulteren in het vroegtijdig stoppen. 

Om een persoonlijk schema voor jezelf samen te stellen kan je een bestaand schema uitzoeken en deze naar je eigen smaak personaliseren. Hierin ga je zoeken naar producten die qua calorieën op hetzelfde niveau zitten en ook de brandstoffen en bouwstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft. Op deze manier zal het makkelijk voor je zijn om het schema vol te houden.

Welke producten wil je opnemen in je schema?

Bij het samenstellen van je schema ga je kijken naar producten die caloriearm zijn en daarnaast ook voedzaam. Producten die voedzaam zijn zorgen ervoor dat een gevoel van honger langer uitblijft. Met een constant hongergevoel zal het lastig zijn om vol te houden en zal je toch een keer de fout in gaan om toch nog wat extra’s te eten. De volgende producten zijn caloriearm en zeer voedzaam, dus een goede optie om toe te voegen aan je schema.

 • Rijstwafels
 • Kwark
 • Kipfilet
 • Kabeljauw
 • Wortels
 • Rucola
 • Bloemkool
 • Courgette

En zo zijn er per productgroep nog veel meer caloriearme producten te vinden om je schema mee samen te stellen.

Welke producten kan je beter laten staan

Natuurlijk zijn er ook een hoop producten die je beter kan laten staan. Producten zoals friet, chips, pizza en toetjes liggen hierbij voor de hand. Maar naast de voor de hand liggende producten zijn er ook een hoop producten waarbij je moet opletten dat je ze niet per ongeluk opneemt in je schema. 

Zo zijn er een hoop producten die erg voedzaam zijn, maar te veel calorieën bevatten om te gebruiken in je schema van 1200 kcal per dag. Natuurlijk zijn sommige producten in kleine hoeveelheden best mogelijk. Zoals bijvoorbeeld een plakje kaas. Dit zal wel resulteren dat je bij andere maaltijden wat minder moet eten om te compenseren. De producten hieronder wil je liever vermijden.

 • Kaas
 • Room
 • Olie
 • Boter

Er zijn ook nog een aantal producten die bekend staan als gezond maar stiekem een hoop calorieën bevatten. Ook deze producten wil je liever vermijden.

 • Fruit smoothies uit de supermarkt
 • Kant-en-klare maaltijdsalades
 • Cruesli
 • Broodje gezond

Wil jij weten welk dieet bij jou past?

Wanneer je van plan bent een bepaald dieet te volgen of veel af te vallen is het altijd belangrijk om dit met een diëtist te bespreken. Een diëtist helpt jou op weg om te bekijken wat je wel en niet kan eten. Ook kijkt zij samen met jou naar jouw huidige calorie-inname en geeft zij advies over een verstandige calorie-inname op basis van jouw lichaam en verbruik. Omdat ieder lichaam anders is en anders werkt, is het extra belangrijk om een dieet de gebruiken die past bij jouw lichaam.

Wil jij graag op een gezonde manier afvallen met een dieet die bij jouw levensstijl aansluit? Samen Sterk staat voor jou klaar! 

Neem contact op met een van onze dieet specialisten op de vele locaties van Samen Sterk.

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten

Superfood

Superfood

Superfood, een term die je waarschijnlijk ooit wel eens hebt gehoord. Wat zijn superfoods en waarom zijn ze zo populair? Voor iedereen die geïnteresseerd is

LEES VERDER »
Gezond bakken

Gezond bakken

Ben je jarig, is je dochter geslaagd of is er sprake van een andere festiviteit? Dan hoort daar uiteraard gebak of andere lekkernijen bij. Helaas

LEES VERDER »